Destinacije

TURISTIČKA REGIJA ZAPADNA SRBIJA

Zlatibor

 

Atrakcije Zlatibora ne treba naročito predstavljati, jer ih svi već vrlo dobro znate. Ova planina je godinama jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, i to sasvim zasluženo.
Ovde ćete naći sve za svakoga. Ako vam treba sadržaj za decu, povešćete ih u park dinosaurusa, ako ste došli zbog čistog vazduha i šetnje, možete da birate staze u odnosu na sopstvenu fizičku spremu, a ako biste da istražujete tradiciju i prirodu ovog kraja, napravite plan odakle da krenete.

PRIRODNE LEPOTE
Planina koja je dobila ime po boji posebne vrste šišarki, ne može da manjka kada je u pitanju priroda. Tipična talasasta brda ćete naći u selu Rudine, a odatle vam nije daleko da svratite do vodopada Gostilje. Nakon što padne sa visine od 20 metara, voda se kaskadno spušta preko prirodnih kadica i debelih slojeva mahovine.
Ništa manje spektakularan prizor naći ćete i u Stopića pećini, jer ovakve bigrene kade ne možete da vidite bilo gde. Pećina je poznata i po vodopadu koji kroz nju huči i bruji.
U neposrednoj blizini je i muzej na otvorenom – Staro selo Sirogojno. Evo kako se nekada živelo u zlatiborskom okrugu i kako je bilo raspoređeno domaćinstvo, koje su činili članovi nekoliko generacija.

TORNIK I GONDOLA
Najviši vrh Zlatibora je Tornik sa 1.496 metara. Zimi možete da dođete na skijanje, leti da se provozate ski-liftom i uživate u pogledu.
Naš kraj sada krasi još jedna atrakcija – najduža gondola u Evropi. Ovo je najbolji način da odozgo vidite zelene predele, prođete preko Ribničkog jezera i izađete baš na Torniku i tamo popijete kafu.

HRANA I SPECIJALITETI
Ne može da se govori o Zlatiboru, a da se ne pomene i nadaleko čuvena pršuta. Bilo da se pravi od svinjskog ili goveđeg mesa, predstavlja obavezan sastojak koji će se naći na stolu svakog domaćinstva u kraju. Priprema i sušenje su toliko poznati da je zlatiborsko selo Mačkat godinama unazad ustanovilo i specijalnu manifestaciju u čast ovog specijaliteta – čuvenu Pršutijadu.
Dodajte tome malo proje i sira, čašicu domaće šljivovice i vaš odmor može da počne!

Turistička organizacija

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu