Destinacije

TURISTIČKA REGIJA ZAPADNA SRBIJA

Požega

Šta sve da obiđete u Požegi
Iz Požege se nekada moglo sesti na voz i otputovati u bilo koji kraj bliže i šire okoline. I dan-danas je ona ukrštanje železničkih i drumskih puteva. Upravo zbog toga ćete ovde i naći Muzej železnice.
Stare kolomotive, od kojih su neke i jedinstveni primerci kakvih više nema u svetu, nekadašnji vagoni i zgradica koja je služila kao stanica, vratiće vas u neka (ne tako) davna vremena kada se u čekaonici ložila furuna, a karte se overavale teškom gvozdenom presom.
Za Požegu se vezuje i lepa priča iz istorije. Kada je knez Miloš rešio da ovde napravi novu varoš, poslao je čoveka sa svog dvora, a ovaj poboo štap, za njega vezao kanap i obeležio krug. Tu će nići takozvani Kružni trg, koji postoji i danas, i koji krasi sam centar grada. Kružni trg je poneo i mnoge nagrade za najlepši u zemlji.
REČ-DVE IZ ISTORIJE
Kakve veze ima knez Miloš sa Požegom? Pa, Miloš Obrenović je rođen u selu Gornja Dobrinja na samo 20 kilometara od grada. Tu je podigao i Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u čijem dvorištu su mu sahranjeni otac i stričevi. Iza kneza je ostao i Čardak sa česmom, da i moderni putnici-namernici mogu da se okrepe. Dobro došli u Kompleks kneza Miloša!
Još malo istorije? Nedaleko od grada nalazi se i crkva u Prilipcu iz 14. veka. Tu je knez Lazar trebalo da pregovara sa vlastelinom Nikolom Altomanovićem, ali mu je ovaj napravio zasedu. Kako se knez izvukao nepovređen, zahvalio je Bogu time što je na tom mestu napravio crkvu, a Altomanovića onda porazio u njegovoj tvrđavi, to jest u Starom gradu u Užicu.
BRDA I REKE
Okolina Požege, kao uostalom i čitava naša regija, obiluje zelenilom i vodama. Turisti vole da obiđu ušće reka Crne i Bele Kamenice, ali i da se popnu na Tometino Polje. Ono čuva dva rezervata prirode – Čelački potok i Vražji vir. Prekriveno je borovima, jelama, bukvama, a tu se gnezdi čak 170 vrsta ptica.
Ljubitelji šetnje u prirodi ne propuštaju planinarske staze preko ovih zatalasanih brda.

Turistička organizacija

Turistička organizacija Požega

http://topoz.org.rs/en/home-2/

E-mail:

topozega@mts.rs

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu