Destinacije

TURISTIČKA REGIJA ZAPADNA SRBIJA

Čačak


Po čemu je poznat Čačak

Ako vas zanima po čemu je poznat Čačak, na pravom ste mestu. Jer, ovaj veliki grad će vam ponuditi dovoljno urbanog sadržaja, ali će vas povesti i do nekih od najlepših prirodnih lepota koje ste u našoj zemlji videli. A sve to ćete naći na sajtu Turističke organizacije regije Zapadna Srbija.
Dok uživate u centru grada, zadiviće vas Crkva Bogorodice Gradačke (jer, Čačak je u 13. veku bio poznat kao Gradac), kao i činjenica da je ovaj hram izgradio brat Stefana Nemanje Stracimir još u 12. veku. A onda se „provučete“ kroz još sedam vekova i naiđete na još jednog brata, ovoga puta kneza Miloša. Naime, ovde je Jovan Obrenović izgradio konak 1835. godine i na fasadi se i dalje čuva grb porodice, jedini tog tipa u Srbiji. U njegovom konaku danas je smešten Narodni muzej Čačka.
GRADSKE ATRAKCIJE
U neposrednoj blizini ćete naći Galeriju Nadežde Petrović, slikarke koja je u Čačku i rođena, a stotinak metara dalje zgradu čačanske Gimnazije i njen spomenik ispred – delo čuvenog Ivana Meštrovića.
Šetajući centrom možete da se slikate pored naziva grada, da prođete poznatim šetalištem, ali i da vidite i ostatke Rimskih termi. Ovo su kupatila koja su Rimljani gradili između prvog i četvrtog veka naše ere.
PO ČEMU JE POZNAT ČAČAK
Po čemu je još poznat Čačak? Teško je na ovako malo prostora nabrojati sve znamenitosti, ali ono što ne smete propustiti jeste Ovčarsko-kablarska klisura. Tu možete da birate kako biste radije proveli dan – da li biste se peli na Kablar gde se sa vidikovca na 885 metara nadmorske visine pruža magičan pogled na Ovčar preko puta i vijugavu Zapadnu Moravu, ili biste se provozali katamaranom kroz iste te meandre koje vidite odozgo.
Ako volite verski turizam, prisetite se da Ovčarsko-kablarska klisura nije uzalud prozvana „srpskom Svetom Gorom“. Od deset manastira i dva sveta mesta, koliko ih ovde ima, izaberite gde biste najradije. Možda u manastir Blagoveštenje ili Nikolje. U drugom ćete videti i konak koji je knez Miloš koristio bežeći od Turaka, i gde mu je porodica živela punih godinu dana.

Turistička organizacija

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu