Destinacije

TURISTIČKA REGIJA ZAPADNA SRBIJA

Prijepolje

Šta posetiti u Prijepolju

Šta posetiti u Prijepolju? Pa, naravno da se Prijepolje oduvek vezivalo za manastir Mileševu koji je manje od šest kilometara udaljen od grada, ali posetioce i danas iznenadi podatak da je odavde i jedna freska otišla u Svemir.

Dobro ste čuli! Čuveni Beli anđeo, ukras srpskog srednjovekovnog fresko slikarstva koji je nastao u 13. veku, bio je jedna od slika koje je Čovek poslao kao poruku prijateljstva i dostignuća prvo preko Okeana, a onda i u Kosmos. (I to pored fotografija Kineskog zida i sletanja na Mesec.)

No, Prijepolje nije samo to.

Kada dođete u grad, biće vam jasno zašto ga je čak i Evlija Čelebija pominjao. Po centru ćete svakako posetiti džamiju i crkvu, otići ćete da vidite Sahat-kulu, prošetaćete pored Lima, a onda krenuti u okolinu naselja, jer tu su ušuškane neke od najzanimljivijih atrakcija.

Znate li da je uz manastir Mileševu bilo izgrađeno i utvrđenje koje je trebalo da mu služi kao bezbednosna odstupnica! Ovaj srednjovekovni grad nekada je nadvisivao okolna brda, šepureći se na vrh stene. Zvao se Mileševac i veruje se da je izgubio na važnosti u isto vreme kada je i Nikola Altomanović izgubio Stari grad u Užicu u 14. veku.

Podno Mileševca nalazi se džamija, a tamo se čuva Kuran pisan rukom od pre 400 godina. Stazom možete da odete i do Savinih isposnica sa izvorom koji, kažu, presuši ako ste grešni.

Glavna atrakcija kada je u pitanju priroda, jesu slapovi Sopotnice. Istoimeno selo nalazi se na obrocima planine, poznato po vodi koja šiklja iz stene i spušta se niz gustu mahovinu. Kontrast boja i tanki mlazevi uvek deluju kao da vas je priroda častila takvim prizorom samo zbog toga što ste odvojili vreme da joj se divite. Uz slapove, Sopotnica je poznata i po starim vodenicama, kućicama koje pejzažu daju izgled nekakvog filmskog seta.

Regata i šetnje

Limska regata privlači sve više pažnje dok se niz brzu reku spuštaju čamci a učesnici oduševljeno prepričavaju svoje doživljaje i odmaraju oči uz netaknute prizore prirode. Ako tome dodate i izuzetno bogat kraj planinama, bilo da je to Jabuka (na kojoj nema nijednog jabukovog drveta!) ili Jadovnik, onda vam je jasno šta posetiti u Prijepolju.

Jedno od omiljenih sela među turistima svakako je Kamena Gora. Ne samo da ćete tamo uživati u sjajnom pogledu na okolne planine, već ćete biti u prilici da vidite i bor od 400 leta. Meštani su se uvek sa strahopoštovanjem odnosili prema njemu, a kad mu budete videli krošnju, znaćete i zašto.

Turistička organizacija

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu