Destinacije

TURISTIČKA REGIJA ZAPADNA SRBIJA

Arilje

Turističke atrakcije

Arilje je jedan od gradova naše regije u kojem se turisti obično zadrže duže nego što su planirali i gde se nanovo iznenade. Jer, navikli ste da u Zapadnoj Srbiji svugde jedete pršutu, sir, pite, ili da slušate frulu ili trubače. A onda dođete u grad koji slavi voće, i to malinu, i koji jedini u Srbiji ima manifestaciju posvećenu – klasičnoj muzici!

Grad je nastao oko čuvene Crkve Svetog Ahilija iz 13. veka, koju je podigao kralj Dragutin, ali se na freskama već nazire pravac kojim će srpska srednjovekovna umetnost krenuti nešto kasnije, na dvoru njegovog brata Milutina. Sveti Ahilije je i gradska slava, i sve nekako uvek počinje i završava se baš kod crkve. Doduše, retko je i da se ovakva svetinja nalazi u samom centru jedne varoši.

Ono što su turističke atrakcije Arilja, a da nisu maline i lokalni pamuk, kao ni pomenuti pravoslavni hram, jesu i plaže na Rzavu. Sama reka slovi za jednu od najčistijih u Srbiji, a duž njene obale napravljene su prave male oaze za odmor i opuštanje. Negde imate svirke uživo, na drugim mestima možete da igrate odbojku na travi. Tu se pijucka limunada ili jede sladoled (sa prelivom od maline), ili se igraju karte i lakše podnosi letnja žega. Na ostrvu u Rzavu se održava i završni koncert Ariljske letnje muzičke manifestacije (ARLEMM).

Nedaleko od samog grada, možete da obiđete lokalitet Gradinu, gde je nekada stajalo velelepno srednjovekovno utvrđenje. Na dohvat ruke su vam i Visočka banja sa divnom klisurom Rzava, ili kanjon Panjice i Vodena pećina.

Korzo i bašte

Postoje podaci da je u Arilju nekada bilo pregršt kafana. Tu su se sklapali poslovi, poznanstva, ugovarali brakovi. Iako ih sada nema, i dalje se oseća ta atmosfera kada prošetate glavnom ulicom. I dalje se ljudi druže, razgovaraju, provode vreme napolju. Ako niste videli kako izgleda korzo, ovde ćete u tome svakako uživati. Jer, meštani obožavaju svoje šetnje u predvečerje, kada malo mine vrućina i kada se laganim korakom upute sve do Crkve Svetog Ahilija.

Turistička organizacija

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu