Destinacije

TURISTIČKA REGIJA ZAPADNA SRBIJA

Kosjerić


SEOSKI TURIZAM U KOSJERIĆU

Kosjerić je jedno od mesta gde je seoski turizam i počeo. U vreme kada su lokalna domaćinstva pripremala pite i kiselo mleko za goste, seoski turizam kakav danas poznajemo, maltene nije ni postojao. Ta tradicija se, na našu sreću, nastavila i danas.
Čitavi autobusi dece iz velikih gradova iz zemlje i sveta dolaze da uče kako se pravi džem, da zamese hlepčić, beru lekovito bilje ili se voze na zaprežnim kolima. Mnoge porodice dođu da uživaju u čistom vazduhu i da se eventualno priključe seoskim radovima, a onda se počaste pršutom i kajmakom. Da ne pominjemo da su temperature u ovakvom zelenilu, uvek niže nego na betonu.
OČUVANJE TRADICIJE
Gde drugo možete da oživite školski čas iz prve polovine 20. veka, ako ne u ovakvom jednom ambijentu? Naime, u selu Subjel se održava „Čas mojih predaka“ onako kako je on izgledao 1932. godine kada je stara škola ponovo počela sa radom. Moderni dečaci i devojčice sede u starinskim klupama uz šajkače i pletene torbice.
ZAŠTO BAŠ KOSJERIĆ
U varoši je nekada postojao samo Stari han (koji i danas može da se vidi), izgrađen 1854. kao stanica za odmor putnika i trgovaca. Oko hana je uskoro počelo da niče naselje. Prvi stanovnici su bili Antonije Kosijer i trojica njegovih sinova, koji su došli iz današnje Crne Gore. Zato ćete danas njegov spomenik videti baš ispred zgrade Starog hana.
Znate li da je iz Kosjerića rodom i Svetomir Đukić, čovek koji je bio jedan od osnivača prvog Olimpijskog kluba (preteče današnjeg komiteta), da se u centru nalazi hotel koji nosi ime „Olimpik“, da kroz varoš protiče reka Skrapež, a da postoji i destilerija rakije?
Kad ste već ovde, provozajte se još oko šest kilometara do sela Seča Reka. Tamo se nalazi stara crkva-brvnara na mestu gde je stajala crkva još u 15. veku. Seljani vode računa o spomenicima-krajputašima koji su raspoređeni po dvorištu da odaju počast postradalim meštanima u ratovima po svetu.
Ako volite vidikovce, zaputite se na Povlen ili Kozomor i uživajte u pogledu na divčibarska brda.

Turistička organizacija

Turistička organizacija Kosjerić

https://www.odmorukosjericu.rs/

Telefon:

031782155

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu