Destinacije

TURISTIČKA REGIJA ZAPADNA SRBIJA

Sjenica


Posetite Sjenicu

Sigurno znate da je u Sjenici uvek hladnije nego u ostatku Srbije. Taj podatak ne čudi ako se zna da se sam grad nalazi na 1.000 metara nadmorske visine, i da je deo basena koji se proteže kilometrima okolo.
U gradu ćete probati lokalne pite i kolače u malim poslastičarnicama, i obići džamiju Sultane Valide iz 19. veka, zadužbinu majke sultana Abdul Hamida Drugog. Ovo je jedina carska džamija u Srbiji!
Nedaleko od varoši nalazi se i manastir Kumanica iz 14. veka, na koji su meštani izuzetno ponosni, jer zbog predanja da ima isceliteljske moći, privlači posetioce iz čitavog regiona. Sam manastir je više nego zanimljiv, izgrađen tik uz obalu reke Lim.
ČUVENI UVAC
Ono zbog čega najviše ljudi dolazi u Sjenicu svakako su vidikovci sa kojih se pruža spektakularan pogled na Uvac. Sigurno ste već negde videli kako se reka uvija između planina u okviru Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, gde je i posebna vrsta ptica spasena od istrabljenja.
U pitanju je beloglavi sup, strvinar koji je u stanju da apsorbuje bilo kakvu bolest i infekciju od koje je evantualno uginula životinja čijim se telom hrani. Supovi su sada najlepši ukras ovog izuzetnog prirodnog pejzaža.
MISTIČNI PEŠTER
Jeste da iz Sjenice možete da odete na skijanje u Ski centar „Žari“ ili da se popnete na Jadovnik i sa njegovog vrha na 1.734 metra nadmorske visine, bacite pogled na crnogorske vrhove, ali ono što je specifičnost ovog kraja jeste Pešterska visoravan.
Na samo 45 kilometara od Sjenice, nalazi se Pešter koji je čitav na visini od oko hiljadu metara. Ogroman prostor od više od 3.000 hektara, zapravo je najveća visoravan ovog tipa na Balkanu i među najvećima u Evropi. Na poljima bogatim lekovitim biljem pasu krda krava i ovaca, pa je sjenički sir među najpoznatijima u Srbiji i na Balkanu.
Još kad vam meštani ispričaju priču o troglavoj aždaji koja je živela u ovdašnjem jezeru, a čije je dve glave odsekao niko drugo do Sveti Đorđe, ili kad vam pokažu izvor koji je po njemu dobio ime (Đurđevica), koji se, kako kažu, nikada ne zaledi, zapitaćete se kakvu to magiju Pešter zapravo ima.

Turistička organizacija

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu