Destinacije

TURISTIČKA REGIJA ZAPADNA SRBIJA

Tara - Drina - Bajina Bašta

Šta sve obići na Tari
Evo šta sve obići na Tari, ako to već niste učinili. Planina koja je specifična po tome što čitava predstavlja očuvanu prirodu Nacionalnog parka, a čiji su vidikovci među najpoznatijima u Srbiji – dočekuje goste u svoj svojoj autentičnosti. Kad se turisti dobro umore i zdravo ogladne od planinarenja, veslanja na dasci ili plaže, tarski sir i domaće pite vratiće ih u život. U pomoć može da pritekne i „vampirski čaj“, pravljen od lokalnog gloga.
Banjsku stenu svi već znaju, kao i čuvenu Kućicu na Drini. Kada spojite kanjon Drine, treći u svetu po dubini, sa Tarom, sa čijih vidikovaca se pruža divan pogled na vijugavu klisuru, a onda još dodate činjenicu da ovde možete da posmatrate mrkog medveda – ovaj kraj će biti savršeno mesto za odmor. Iako vam je očuvana priroda na dohvat ruke, kao i jezera i klisure, ipak ste na par kilometara od grada i civilizacije. Naime, kod Bajine Bašte nalazi se i lepa platforma sa koje se prave najlepše fotografije Kućice na steni. Ako dolazite iz pravca Valjeva, na prilazu Bajinoj Bašti imate još jedan vidikovac – Kapiju Podrinja, sa koje se takođe pruža divan pogled.
VIDIKOVCI NA TARI
Vidikovci na Tari su brojni i ne zna se koji je lepši. Neki od najpoznatijih su već pomenuta Banjska stena, Bilješka stena, Crnjeskovo, Sokolarica, Osluša, Sjenič, Ravna stjena ili Grad, Janjač i Platno.
Ne samo da na spisku šta sve obići na Tari moraju da se nađu i vidikovci, već su često upravo oni i razlog što se sve više domaćih i stranih turista okuplja u ovom kraju. Poseta Tari je najbolji način da se upoznate sa prirodom koja nije na meti nekontrolisane gradnje i krčenja. Ovde i dan-danas možete da vidite čuvenu Pančićevu omoriku, koja raste na Tari još od vremena poslednjeg ledenog doba.
KRSTARENJE DO VIŠEGRADA
No, Tara nije samo sinonim za prirodu. Na njenim obroncima nalazi se i izuzetano važan manastir Rača iz 13. veka, za koji se veruje da ga je izgradio kralj Dragutin. Iz Perućca možete da se otisnete na krstarenje kanjonom Drine skroz do Višegrada i tamo da obiđete ne samo most iz čuvenog dela Ive Andrića „Na Drini ćuprija“, već i da prošetate po Kusturičinom Andrićgradu.
Tara takođe nije samo u velikim brojkama – visoki vidikovci, duboki kanjon – već se ovde nalazi i najkraća reka u Srbiji. Za nju kažu da je „duga kao godina“, jer joj je tok 365 metara, a pravi izuzetno živopisan vodopad od 10 metara koji pada u Drinu.

Turistička organizacija

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu