Destinacije

TURISTIČKA REGIJA ZAPADNA SRBIJA

Užice


Užice: Šta posetiti

Užice, grad koji stariji pamte kao Titovo, ljubitelji istorije kao velelepno utvrđenje na obroncima strme stene, a mlađe asocira na aktivni odmor i ziplajn – ima i nekoliko izuzetnih atrakcija na koje je Srbija više nego ponosna. Neke se vezuju za velikane poput Nikole Tesle, dok su druge upisane na listu kulturne baštine Uneska.
Brojni turisti koji svake godine prolaze ovuda, ne bi li odmor proveli na Drini, Zlatiboru, na Tari ili Zlataru, i ne znaju kakvo blago ostavljaju iza sebe. Na stranu što se u samom Užicu mogu počastiti originalnom komplet-lepinjom, koja je odavde i potekla, ili posetiti Narodni muzej bogat artefaktima iz davno prošlih vremena, već je kolima moguće doći skroz do Starog grada, a podno utvrđenja se može otići i na plažu.

STARE ZIDINE
Renovirano izdanje Užičkog grada podseća na ono kako je tvrđava izgledala pre više od sedam vekova. Stefan Nemanja je Užice u 12. veku pripojio Raškoj, ali se veruje da je utvrđenje gradila bogata porodica Vojinovića. Bratanac Vojislava Vojinovića preuzima upravu nad tvrđavom i proširuje svoje posede. Zvao se Nikola Altomanović, za koga se priča da je i Dubrovnik primorao da mu plaća godišnja sledovanja.
No, kako nije bio u prijateljskim odnosima sa ostalim vlastelinskim srpskim porodicama, a zamerio se i bosanskom kralju Tvrtku I, tako ga je knez Lazar pobedio 1373. godine, oslepeo i preuzeo Stari grad. Ovde potom dolaze Turci i ostaju četiri veka, ali se grad podno utvrđenja sve više razvijao i širio.

UŽIČKA HIDROCENTRALA
Na samom prelazu iz 19. u 20. vek, to jest tačno 1900. godine, baš u Užicu je otvorena i prva hidrocentrala u Srbiji po principima Nikole Tesle. Ako se zna da je ona izgrađena samo pet godina posle one čuvene na Nijagari, onda je jasno koliki je značaj ovaj kraj imao u to vreme.

OD ZLAKUSE DO TARABIĆA
Da podsetimo još na nekoliko zanimljivosti. Nedaleko od Užica nalazi se selo Zlakusa čija je izrada grnčarskog posuđa upisana na Uneskovu listu kulturne baštine. Samo kilometar odatle je Potpećka pećina, sa najvišim ulazom na Balkanu. Kroz klisuru reke Đetinje organizuju se kajak ture i šetnje.
Ako se krene prema Tari, za posete je dostupan Kompleks „Kremansko proročanstvo“ gde čak može da se kupi i delić kamena zbog koga su, kažu, meštani (pa i Tarabići), bili vidoviti. Usput je atelje skulptora čiji se „Zlatiborski voz“ nalazi na ovoj planini.
I tako dalje, i tako dalje…

 

Užice

Turistička organizacija

Užice / Servisne informacije

Policija (192)

Nade Matić 4

031 513 688

Vatrogasna služba (193)

Omladinska 1

031 521 331

Železnička stanica

Mihaila Pupina bb

031 513 165

Hitna pomoć (194)

Jug Bogdanova 4

031 514 200

Javna garaža

Omladinska 3

031 513 993

Auto moto savez (987)

Nikole Pašića 4

031 520 578

Turističke agencije

Taxi službe

Leptir Taxi

031 500 500

Bravo Taxi

031 554 422

Taxi 500-900

031 500 900

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu