Destinacije

TURISTIČKA REGIJA ZAPADNA SRBIJA

Ivanjica


Atrakcije Ivanjice

Kada pomislite na atrakcije Ivanjice, prvo vam padnu na pamet sve one planine koje ovaj grad okružuju. Varoš koja je nastala po nalogu kneza Miloša Obrenovića još 1833, ima puno toga da ponudi, kako u neposrednoj blizini, tako i na obroncima okolnih planinskih venaca.
Ako krenete od samog grada, u centralnom delu se nalazi Crkva cara Konstantina i carice Jelene, izgrađena samo tri godine od početka gradnje naselja, i jedina koja je opstala u varoši iz tog perioda. Nedaleko odatle je Kameni most, pa pešačka zona sa živopisnim kućama sa obe strane, jedna od prvih hidrocentrala u Srbiji građena po prinicipima Nikole Tesle…
Kad su u pitanju aktrakcije Ivanjice, tu vaše obilaženje tek počinje. Jer, na oko šest kilometara od grada videćete Hadži-Prodanovu pećinu i Rimski most. A onda krećete put Golije, Javora i Mučnja.

Čitav ovaj kraj je poznat po seoskom turizmu, jer iz ovih sela je on u nekom momentu i počeo da se razvija, i to naročito iz sela Kušići i Katići. U Kušićima može da se poseti i lep vidikovac, dok se sa Mučnja pruža jedan od najlepših pogleda u ovom delu Srbije. Sve nijanse zelene boje biće vam pred očima.
Potrudite se da ne propustite da vidite manastir Kovilje i tamošnju crkvu iz 12. veka ili da se popnete na vrh Golije od 1.833 metra koji se zove „Jankov kamen“. Na Goliji vas čekaju i Tičar ili Daićko jezero na oko 1.500 metara nadmorske visine, kao i „Nebeska suza“ na Okruglici i Košaninova jezera. Retko gde ćete naći ovakva jezera koja su sva prirodna. Ne treba zaboraviti i da je UNESCO kategorisao Goliju kao Rezervat biosfere 2001. godine.

I NARAVNO, NUŠIĆIJADA
U okolini Ivanjice videćete i veliki broj lepo očuvanih spomenika-krajputaša. Oni se po tradiciji postavljaju pored puta „nad praznim grobom“ u čast postradalih vojnika u inostranstvu.
Za Ivanjicu je nekada važilo da se nalazi „na kraj sveta“, a danas je domaćin jedne od najposećenijih manifastacija u Srbiji – čuvene Nušićijade. Dobro došli!

Turistička organizacija

Turistička organizacija Ivanjica

https://ivatourism.org/en/

Telefon:

tel:+38132665085

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu