Destinacije

TURISTIČKA REGIJA ZAPADNA SRBIJA

Zlatar-Nova Varoš

Atrakcije

Neke od najlepših boja prirode videćete upravo na Zlataru. S brda na brdo se nižu guste tamno zelene šume, koje se magično reflektuju na površinama jezera po kojima je ova teritorija poznata. Pa onda i voda dobije neku boju koju ni u fotošopu ne možete tek tako da dobijete.

Građenjem hidrocentrala na Uvcu nastala su tri jezera: Zlatarsko, Uvačko ili Sjeničko, i Radoinjsko. Ne zna se koje je lepše, a svakako da će vas najviše privući Specijalni rezervat prirode „Uvac“ sa svojim meandrima i beloglavim supovima. Teritorija rezervata proteže se delimično kroz opštinu Nove Varoši, a jednim delom kroz Sjenicu, pa možete da objedinite obilazak oba grada.

Planina Zlatar

Planina Zlatar poznata je po dobrom siru, po ruži vetrova koja pogoduje raznim bolesnicima, uključujući i one koji imaju problema sa štitnom žlezdom. Izuzetno je pogodna za gajenje heljde, pa odavde ne smete da odete a da ne probate takozvanu „heljdopitu“ ili palačinke od ove žitarice (koja nema glutena!).

Udaljite se malo od jezera i naići ćete na manastir Dubnicu, ili na etno selo Štitkovo. Znate li još za neko etno selo koje je izuzetno značajan muzej na otvorenom, a da je i dalje naseljeno? Takvo je Štitkovo. Ime je dobilo jer su zanatlije odavde bile vične u izradi štitova. Tu možete da vidite primerke neke od najpopularnijih kuća iz 19. veka koje postoje još na nekoliko mesta u regiji.

Vidikovci na Zlataru

Da biste bili u prilici da uživate u svim čarima ove planine i nadišete se čistog vazduha, napravili smo i par vidikovaca. Na „Savinoj stolici“ ćete moći natenane da gledate meandre Uvca, a na „Hodžinoj steni“ da napravite neke od najlepših fotografija Nove Varoši odozgo.

Ako volite skijanje, dođite zimi. Ako ste za kupanje, plaže su leti otvorene na jezerima. U međuvremenu, svratite na ćevape do Nove Varoši, kao i do Zavičajnog muzeja, koji će vam otkriti da je ovde još u devetom veku knez Strojimir imao pečat kojim je potpisivao svoja važna dokumenta.

Toliko istorije, a ovakva lepota!

Turistička organizacija

Turistička organizaija Zlatar

https://www.zlatar.org.rs/

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu