Destinacije

TURISTIČKA REGIJA ZAPADNA SRBIJA

Dragačevo - Guča


Trubači u Guči

Dragačevo je dolina u blizini Čačka, koju krasi nešto što je ne samo poteklo baš odavde, već i privlači posetioce iz čitavog sveta. Kad se prolomi zvuk trube kroz ovdašnja sela, sve glave se okrenu ka Guči. A tamo, gde god se okrenete – truba.
U centru Guče nalazi se Muzej trube koji čuva neke od starih limenih instrumenata na kojima se sviralo tokom prethodnih takmičenja. Meštani su uvek za svoje potrebe svirali trubu. Bez ovog zvuka nije moglo da prođe nijedno veselje. A onda je 1961. godine u dvorištu Crkve Svetog Arhangela Gavrila održano i prvo takmičenje u sviranju. Tako je rođen Sabor trubača. Ostalo znate, ili ste već videli na nekom od festivala, ili ćete nam uskoro doći.
A OSIM TRUBE…
Prvo što će svakom posetiocu pasti na pamet kad se pomene Dragačevo (a da nije truba), jeste priroda. I ovde ćete naći lepa brda, pešačke staze, jezera, ali na dvadesetak kilometara od Guče nalazi se i planina Ovčar.
Ljubitelji aktivnog odmora će odavde moći da se spuste paraglajdingom, a oni koje zanima verski turizam, popeće se uz obronke planine i obilaziti jedan po jedan manastir. Jedan od najlepših je manastir Svete Trojice, muški manastir za koji se pretpostavlja da je podignut u 13. veku. Kao i svi drugi hramovi u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, i ovaj je smešten u ušuškanom prostoru, gde ga nije lako naći. Čak je i put dovde napravljen tek u 20. veku.
Nešto višlje, na oko 800 metara nadmorske visine, nalazi se još jedan manastir koji može da se vidi sa vrha Kablara. U pitanju je Sretenje iz 16. veka.
U Guči se nalazi i Lapidarijum, ograđeni prostor za spomenike-krajputaše prikupljene iz okoline, koji se često mogu naći u našoj regiji. Veruje se da su oni počeli da se postavljaju pokraj puta još u 14. veku, ali je običaj naročito uzeo maha tokom Prvog svetskog rata, kada je puno srpskih vojnika poginulo u inostranstvu i nije se znalo gde su skončali. Ovo su takozvani spomenici „bez groba“.

Turistička organizacija

Turistička organizacija Dragačevo

https://turizamdragacevo.org/

Telefon:

+381 32 855886

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu