Neolitsko selo – STAPARK

STRANA - Neolitsko selo - STAPARK

Neolitsko selo - STAPARK

Neolitski park Staparska Gradina “StaPARK” izgrađen je u klisuri reke Đetinje nedaleko od arheoloških lokaliteta Velika i Mala gradina, na kojima su prepoznata i delom istražena staništa neolitskog čoveka.  Uklopljen u prirodno bogatstvo klisure reke Đetinje, STAPARK čini sastavni deo ambijenta Donje Staparske banje, udaljen svega 5km od urbane zone grada Užica..

Na površini od oko 1.500 mkv, izgrađeno je naselje sastavljeno od četiri nadzemna objekta i jedne poluzemunice opremljene su u skladu sa uslovima života i rada čoveka u periodu neolita. Postavke posvećene obradi neolitske keramike, izradi oruđa i oružja, pripremi hrane i privređivanju neolitskog čoveka su deo stalne postavke koje krase neolitski park. U prilagođenom ambijentu posetiocima su na raspolaganju animacijski programi u oblasti obrade keramike, obrade kostiju i kamena, kao i pripremi neolitske hrane. Za najmlađe posetioce, u ponudi je i edukativna radionica u oblasti eksperimentalne arheologije. Malo veštiji i zahtevniji posetioci se mogu oprobati i u korišćenju luka i strele na pogonu za streličarstvo koji se nalazi u okviru naselja.

Prostor za demonstracije, prezentacije, edukativne radionice, obuke i promocije, omogućen je u zasebnom objektu koji prikazuje kuću iz bronzanog doba, a koja je identifikovana na arheološkim lokalitetima i dokaz je kontinuiranog života čoveka na ovim prostorima. Moderno opremljena unutrašnjost omogućava organizaciju događaja u skladu sa savremenim potrebama publike.

Izgrađen od prirodnih materijala i tehnikama karakterističnim za neolitski period uz sveobuhvatnu podršku stručne javnosti, StaPARK predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju šireg područja. Osnovna funkcija parka je edukacija, obrazovanje i animacija posetilaca svih starosnih dobi uz stvaranje uslova za naučni i istraživački rad.

 

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu