Ustanove kulture

USTANOVE KULTURE - ZLATIBOR

Galerija Trnava

Galerija „Trnava“ nalazi se u istoimenom zlatiborskom selu Trnava i udaljena je 23 kilometra od turističkog centra Zlatibor.

Galerija je umetnički atelje Vladimira Mitrovića, samoukog slikara i vajara čija umetnička dela i posle njegove smrti prenose lepote zavičaja oslikane slikarskom kičicom i uklesane vajarskim gletom. Autor je velikog broja slika, od kojih se posebno izdvajaju one oslikane na kamenim pločama, što je veoma retka slikarska tehnika. Tokom svog umetničkog stvaranja napravio je više bista (biste narodnog heroja Sava Jovanovića, Dimitrija Tucovića, Hadži Milentija za manastir Rača, patrijarha Gavrila Raškovića za manastir Dubnica). Ipak je umetnički rad Vlada Mitrovića najprepoznatljiviji po kamenim skulpturama ptica koje je izrađivao u različitim veličinama.

Od 1993. godine Vlade Mitrović je u svom ateljeu u Trnavi organizovao slikarsku koloniju, a tradicija održavanja ove kolinije nastavljena je i nakon njegove smrti. Kolonija se održava svake godine, kada selo Trnava na nekoliko dana postane stecište slikara i vajara iz različitih delova, ne samo Srbije, već i cele Evrope.


DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu