Ustanove kulture

USTANOVE KULTURE - UžICE

Istorijski Arhiv

Kontakt informacije:

Radno vreme: 08-15h radnim danom

Adresa:

Žička 37

Telefon:

+38131513484

Veb sajt:

www.arhivue.org.rs

Istorijski arhiv je međuopštinska ustanova čija teritorijalna nadležnost obuhvata opštine: Užice, Požega, Arilje, Bajina Bašta, Ivanjica, Kosjerić, Nova Varoš, Prijepolje, Priboj i Čajetina. Formiran je 24. aprila 1948. godine.

Istorijski arhiv Užice raspolaže bogatom arhivskom građom. Ukupna količina arhivskih fondova i zbirki koji se nalaze u depoima Arhiva iznosi 845 što je 4125 dužnih metara. Dokumentacija koja se čuva je iz 19. i 20. veka, ali je najveći broj fondova nastao posle 1945. godine. Najstariji dokument je iz 1810. Dokumenta su uglavnom pisana na srpskom jeziku, izuzev nekoliko spisa na drugim jezicima (nemački, turski). Fondovi su razvrstani u nekoliko grupa: uprava i javne službe, pravosuđe, prosvetne i ustanove kulture, socijalne i zdravstvene ustanove, privreda i bankarstvo, društveno- političke organizacije, društva i udruženja, verske ustanove i organizacije, lični i porodični fondovi.

Najznačajniji su fondovi sreskih organa uprave iz XIX veka, potom fond Udruženja zanatlija varoši i sreza užičkog (1840-1950), Prve užičke povlašćene akcionarske tkačke radionice (1898-1945), zbirka crkvenih matičnih knjiga, porodični i lični fondovi; zbirke: memoarska građa, kartografska zbirka, plakati, matrice pečata i štambilja, fotografije i kartoteka izginulih i nastradalih 1941-1945.

Arhivska biblioteka sadrži preko 15.000 naslova (knjiga, brošura, novina, časopisa) iz oblasti istorije, prava, filozofije, etnologije, filologije i sl. Arhiv radi na publikovanju svoje, ali i arhivske građe drugih arhiva koja se odnosi na istoriju užičkog kraja. Do sada je izdao preko 50 knjiga i 30 brojeva časopisa Istorijska baština. U saradnji sa Narodnim muzejom izdaje godišnjak Užički zbornik.

Korisnicima su na raspolaganju informativna sredstva: popisi arhivskih knjiga i spisa, sumarni i analitički inventari, Pregled fondova i zbirki i Vodič kroz arhivske fondove.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu