Ustanove kulture

USTANOVE KULTURE - KOSJERIć

Dom kulture

U zgradi Doma kulture, koja je izgrađena 1979. godine, smeštena je biblioteka i čitaonica površine 250 m2, a knjižni fond broji 43.000 knjiga. Biblioteka prikuplja zavičajnu građu i promoviše zavičajne autore kao što su: Mića Cajić, Milijan Popović, Milovan Vitezović, Milijan Despotović, Miljko Mitrović, Miroljub Sekulić, Rade Čeliković, Milunika Mitrović i drugi.

Galerija Legata slikarke Lize Marić Križanić, koji u posedu ima 53 dela, izlaže i bogat dokumentarni materijal iz zaostavštine ove značajne slikarke (1905 – 1982), sestre Sretena Marića, našeg poznatog esejiste, prevodioca i profesora svetske književnosti, i supruge Pjera Križanića, karikaturiste.

Legat Milovana Vitezovića, znamenitog književnika, scenariste, dramaturga i univerzitetskog profesora koji je rođen 1944. godine u mestu Vitezovići kod Kosjerića, otvoren je 2018. Godine. Vitezović je Biblioteci poklonio više od 4.000 knjiga, a pored knjiga Legat čine i dokumenta, fotografije, novinski članci, časopisi, scenariji, rukopisi i sl.

Ustanova raspolaže i velikom salom (336 mesta) sa pozornicom, a ispred dvorane nalazi se galerijski prostor (140 m2) sa mogućnošću predstavljanja likovnih, izložbenih i drugih vizuelnih umetničkih programa.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu