Ustanove kulture

USTANOVE KULTURE - ČAčAK

Međuopštinski- istorijski arhiv

Organizovana zaštita arhivske građe na području ove ustanove počinje 24. marta 1948. godine, kada je osnovano Arhivsko središte u Čačku. Teritorijalna nadležnost ustanove u osnivanju prostirala se na srezove: ljubićko-trnavski, dragačevski, žički, takovski, ljiški, moravički i studenički. Prvi rukovodilac ustanove bila je Margita Radović, profesor čačanske gimnazije.

Ova ustanova ima zadatak da se brine o arhivskoj građi i registraturskom materijalu na teritoriji opština Čačak, Gornji Milanovac i Lučani. Nalazi se pod nadzorom Ministarstva kulture Republike Srbije, a stručno je povezan sa matičnom kućom, Arhivom Srbije u Beogradu.

Arhiv je smešten u zgradi bivšeg Načelstva okruga čačanskog, koja je podignuta 1877. godine, u ulici Gospodara Jovana br. 2. U prizemlju zgrade su depoi sa arhivskom građom, a na spratu radne prostorije: biblioteka sa čitaonicom, fotolaboratorija i galerija arhiva. Zgrada u kojoj je smešten Arhiv, proglašena je za kulturno dobro velikog značaja, 11. februara 1974. godine.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu