Vesti

Vesti

TO regije Zapadna Srbija na kick-off sastanku novog EU projekta SReST

 

Od 2. do 5. aprila učestvovali  smo na uvodnoj konferenciji projekta  „Socially Responsible Slow Food Tourism in the Danube Region -SReST“ (Društveno odgovoran „slow food“ turizam u dunavskoj regiji), koji je počeo početkom ove godine.

Uvodna konferencija održala se u preduzetničkom inkubatoru opštine Poostojna, koja je vodeći partner projekta, i tom prilikom predstavila mnoštvo primera dobre prakse kao što je implementiranje lokalnih namirnica u jelovnike ugostiteljskih objekata koji posluju u njihovom području.

Nakon Postojne, nastavili smo preko Alpa do regije Koruška u Austriji, koja je prva regija u svetu koja se registrovala  kao „slow food travel regija“.  U praksi to znači da postoji cela mreža restorana, hotela, lokalnih prodavnica i radionica koje nude (gotovo) u potpunosti ekološku i lokalnu hranu, ali i iskustvene radionice na kojima posetioci mogu sami aktivno učestvovati u pravljenju tradicionalnih jela, kao na primer knedli, koje smo ovom prilikom isprobali.

Projekat SReST – Socially Responsible Slow Food Tourism in the Danube Region – okuplja deset partnera iz Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore s ciljem promocije socio-ekonomskog razvoja utemeljenog na baštini, kulturi i turizmu.

Projekat je odobren iz programa Interreg Danube Region (Program za Dunavsku regiju) u vrednosti od 1.540.470,00 eura od čega se 80% sufinansira od bespovratnih sredstava Europske unije.

Projekat SReST, implementiran pod programom Interreg DANUBE 2021-2027 i sufinansiran od strane Evropske unije, ima za cilj promociju i unapređenje ekološke održivosti u turizmu i podsticanje ekonomskog prosperiteta širom Dunavskog regiona. Fokusirajući se na očuvanje biodiverziteta, promocijom tradicionalne  hrane i negovanje lokalnog identiteta, SReST nastoji obogatiti turističku sliku i promovisati koncept „Slow food Travel“ Ovaj pristup predstavlja uključivanje posetilaca u istraživanje gastronomskih tradicija i stvaranje veza sa zajednicama koje ih štite. Cilj je stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje, povećati ekonomsku održivost i privlačnost ruralnih oblasti, i podstaći društvenu transformaciju ka održivijoj budućnosti.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu