Vesti

Vesti

Socially Responsible Slow Food Tourism in the Danube Region (SReST)

INTERREG PROGRAMME DANUBE REGION PROJECT SReST

 

 

 

Naziv projekta: Socially Responsible Slow Food Tourism in the Danube Region (SReST)

Šifra projekta: DRP0200445

Nosilac projekta: Opština Postojna (Slovenija)

Projektni partneri:

Turistička organizacija regije Zapadna Srbija, Srbija

Poljoprivredna zadruga Otok Krk, Hrvatska

Ekonomská univerzita v Bratislave, Slovačka

Nativa, Inštitut za trajnostno rast, Slovenija

Komunalno društvo Dubašnica, Hrvatska

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata, Mađarska

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Bosna i Hercegovina

Udruženje građana “Vedrina Polimlja”, Srbija

Nevladino udruženje Kisele vode, Crna Gora

Tema projekta: Turizam; Agrobioraznolikost; Kulturna baština

Ukupna vrednost projekta: 1.540.470,00 EUR

Izvor sufinansiranja: Evropski fond za regionalni razvoj, program: Evropska teritorijalna saradnja – Program transnacionalne saradnje INTERREG V-B Dunav

Vreme realizacije projekta: 1.1.2024. – 1.7.2026. (30 meseci)

Cilj projekta:

Glavni cilj SReST projekta je promocija održivog „slow-food“ turizma u dunavskoj regiji poboljšanje zaposlenosti i primanja ranjivih grupa (mladi, stariji, osobe sa invaliditetom).Do ovog cilja će se doći pružanjem rešenja utemeljenih na alternativnim i konkurentnim turističkim rutama koji omogućuju valorizaciju lokalne poljoprivredne bioraznolikosti i gastronomske baštine I pravednu raspodelu nastalih vrednosti na dobrobit lokalne zajednice.

Linkedin stranica projekta: Interreg SReST: Overview | LinkedIn

O projektu:

Kroz SReST projekat se promoviše socioekonomski razvoj utemeljen na očuvanju poljoprivredne bioraznolikosti Podunavlja, razvoju kulture i održivog „slow food“ turizma i jačanju otpornosti lokalnih zajednica na klimatske promene. TO regije Zapadna Srbija  učestvuje kao projektni partner koji će raditi na području cele regije koja u ovom slučaju obuhvata 12 opština I gradova a to su : Grad Užice, Grad Čačak, Opštine : Kosjerić, Arilje, Požega, Prijepolje, Dragačevo, Ivanjica, Sjenica, Nova Varoš, Čajetina I Bajina Bašta.

Nematerijalna kulturna i prirodna baština dunavske poljoprivredne bioraznolikosti i njegove gastronomije ugrožena je zbog neodrživog načina poljoprivrede i uticaja masovnog turizma. Gubitak nasleđa poljoprivredne bioraznolikosti znači nepovratni gubitak bogatstva hrane i poljoprivrednih resursa o kojima su zavisile generacije lokalnog stanovništva. Ovaj problem takođe ograničava naše buduće mogućnosti prilagođavanja na klimatske promene, bolesti i pojavu štetočina i čini našu hranu manje ukusnom, manje hranljivom i manje zanimljivom.

Kako bi se suočili s ovim zajedničkim izazovom, kroz SReST projekat ćemo ponuditi inovativna rešenja za dunavsku regiju vrednovanjem lokalne poljoprivredne bioraznolikosti i prehrambenog nasleđa na društveno odgovoran način. Na taj način projekat pomažemo jačanju lokalnih poljoprivrednih lanaca vrednosti, a u isto vreme čuvamo prirodu i kulturnu raznolikost. Projekat promoviše održivi turizam kao način zaštite agro-ekološke baštine i uključuje osetljive grupe (mlade, starije osobe, osobe sa invaliditetom,individualne poljoprivrednike) u ruralnim i prigradskim delovima Podunavlja.

U saradnji sa drugim projektnim partnerima I članicama regije, TO Zapadna Srbija će testirati zajednička rešenja za poboljšanje socio-ekonomskog razvoja kroz promovisanje novih, konkurentnih turističkih proizvoda i slow food turističkih ruta zasnovanih na agrobioraznolikosti i lokalnom nasleđu regije Zapadne Srbije.

 

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu