Seoski turizam

SEOSKI TURIZAM - UžICE

SELA ZLAKUSA I POTPEĆ

Selo Zlakusa znano je po tradicionalnoj grnčariji, zanatu izrade posuđa od prirodnih materijala, i to na način koji se ovde već tri veka prenosi sa starijih na mlađe. Toj tradiciji novi život udahnjuje međunarodna kolonija umetničke keramike, koja se skoro dve decenije u leto ovde održava.

A koji kilometar odatle, u brdu iznad sela Potpeć nalazi se atraktivna Potpećka pećina, jedno od monumentalnih dela prirode. Njen džinovski portal, visok 50 metara, najveći je pećinski ulaz na Balkanu. Unutrašnjost joj je zanimljiva, bogatstvo pećinskog nakita spada u red veoma retkog u pećinama ovog tipa. Istražena je i uređena za posetioce u ukupnoj dužini od 555 metara. Njena ulazno-silazna staza ima preko 700 stepenika. Iz Potpećke pećine izbija čista rečica Petnica, na kojoj su meštani u daljem rečnom toku kroz selo Potpeć napravili mnoštvo bazena najkvalitetnije pastrmke.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu