Prirodne atrakcije

PRIRODNE ATRAKCIJE - TARA - DRINA - BAJINA BAšTA

Park ćirilice

Park ćirilice se nalazi u centru Bajine Bašte i predstavlja poseban kutak koji u privlačnom ambijentu slavi nacionalno pismo. Prvi je park ovog tipa u Srbiji i zemljama srpskog govornog područja. Pored kulturnog značaja i promovisanja ćirilice i Račanske prepisivačke škole Park ćirilice je i turistička atrakcija koja svakodnevno privlači veliki broj posetilaca.

 

Park ćirilice pored uobičajenog parkovskog mobilijara sadrži jedinstvene klupe u obliku otvorenih knjiga sa ilustracijama poznatih Srba i njihovim citatima o jeziku i pismu, informativne table o istoriji ćirilice, o Račanskoj književnoj i prepisivačkoj školi kao i ilustrovanu azbuku za prvo upoznavanje dece sa srpskim pismom. Izgled mobilijara i svi sadržaji u Parku ćirilice kojima se promoviše ćirilica osmišljeni su od strane inicijatora izgradnje ovog parka Siniše Spasojevića i arhitekte Miloša Jelisavčića. U okviru Parka ćirilice nalazi se igralište prilagođeno za igru najmlađih sa ispisanim slovima azbuke na tartan podlozi kao i velika zelena površina sa cvetnim aranžmanom u obliku slova ć.

 

Ovaj prostor je tik uz glavnu bajinobaštansku ulicu, a sam ulazak u Park ćirilice obeležen je jedinstvenom knjigom i tastaturom. Sve posetioce dočekuje velika otvorena „knjiga“ u kojoj je na jednoj strani ispisan naziv parka, a na drugoj se nalaze slike najpoznatijih motiva iz Bajine Bašte poput manastira Rača, kućice na Drini, Banjske stene, Pančićeve omorike… Ispred ove „knjige“ nalazi se velika ćirilička tastatura pogodna i za sedenje, a cela kompozicija simbolički naglašava činjenicu da je ćirilica naše istorijsko pismo i pismo kojim su napisane naše najznačajnije knjige ali i pismo naše budućnosti i vrlo lako primenjivo u svetu savremenih komunikacija.

 

Centralna poruka Parka ćirilice koja je okrenuta ka svim posetiocima su reči Svetog Ćirila: „Uslišite, Sloveni vsi slovo, ježe krjepit srdca i umi“.

 

Info table u parku su tako dizajnirane da im sa strana dominira slovo ć. Najbliža tabla dečijem igralištu je pre svega namenjena deci i kroz slike im se na njoj predstavlja azbuka. Druga info tabla predstavlja stručni osvrt na istorijat ćirilice dok treća posetioce upoznaje sa značajem Račanske književne i prepisivačke škole i predstavlja svojevrstan poziv da se iz Parka ćirilice uputite u srednjovekovnu nemanjićku svetinju koja je odavde udaljena tačno 6 kilometara.

 

Spomenici koji su se pre formiranja parka nalazili na ovom mestu su skladno ukomponovani u novu celinu. Skulptura „Rast“ rad vajara Gvaltijera Moćenija koja je poklon autora Bajinoj Bašti 1981. godine u punom sjaju krasi centralni deo, dok su spomenici iz rimskog perioda imaju svoje mesto pored šetne staze u uglu parka i info tablu sa stručnim opisom. Poznati bajinobaštanski umetnik Stevo Josipović poklonio je svoju skulpturu sove Parku ćirilice kao simbol mudrosti i čuvara drevnih znanja.

 

Klupe u obliku knjiga pored toga što kroz citate šalju važne poruke o značaju očuvanja sopstvenog jezika na zanimljiv način predstavljaju i omaž srpskim velikanima Vuku Stefanoviću Karadžiću, Isidori Sekulić, Dušku Radoviću i Dobrici Eriću. Spoljni delovi klupa, odnosno korice „knjiga“ su urađene kako bukvari i čitanke.

 

Lepe uspomene iz Bajine Bašte su često fotografije iz Parka ćirilice, sa klupe Isidore Sekulić uz poruku „Razvijen jezik, to je biće i krv naroda, to je maksimala onoga što jedna kultura ostavlja i daje. ”ili uz razbarušenog velikog pesnika i borca za ćirilicu, Dobricu Erića i njegov stih:

„Čuvaj bisernu ogrlicu

U kojoj su nam svi amaneti

Vukovu Azbuku i Ćirilicu

Najlepše pismo na planeti. ”

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu