Prirodne atrakcije

PRIRODNE ATRAKCIJE - SJENICA

Planine

Golija

Golija je najviša planina jugozapadne Srbije i jedna od najlepših i šumom najbogatijih planina u našoj zemlji, sa čijeg vrha (Jankov kamen 1833 m) možete videti najlepši pogled na Peštersku visoravan. Ona pruža fantastične, još neiskorišćene mogućnosti za turizam i rekreaciju.

Njene padine su idealne za smučarske sportove, zimi obiluju snegom, a leti se pretvaraju u najlepše pašnjake i osunčane padine. Golija je prvi i jedini rezervat biosfere u našoj zemlji. Vlada republike Srbije donela je 2001. godine odluku kojom se područje Golije stavlja pod zaštitu UNESCO – a, proglašava za Park prirode i svrstava u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Na Goliji postoji turistički centar Odvraćenica, sa hotelom i skijalištem na nadmorskoj visini od 1744 metra.

Jadovnik

Jadovnik je planina 15 km zapadno od Sjenice, sa najvišim vrhom Katunić (1734 m). Kažu da je dobio ime po onome što, naročito zimi, ume da priredi svojim posetiocima.

Leti su najveća atrakcija ove planine veličanstveni vodopadi reke Sopotnice, dok je zimi Jadovnik prohodan i atraktivan pre svega za planinare koji ga poslednjih godina posećuju sve češće. Sastavljen je od pašnjaka i sunčanih padina, dok se širi predeli šume spuštaju prema dolinama Uvca i Mileševke. Zbog toga što je ovo planina sa jedinstvenim pejzažom, ona je najčešće posećena planina od strane planinara iz društva “Zmejevac”.

Giljeva

Giljeva je planinska oblast koja na jugu razdvaja Peštersku visoravan od visokih crnogorskih planina. Udaljena je 20 kilometara od Sjenice, do nje se može doći putevima preko Buđeva ili Karajukića bunara.

Ova neobična planina stari je raj za pešterske stočare, ispunjen katunima, torovima, stadima ovaca i čobana iz brojnih pešterskih sela. Njen specifični kraški pejsaž više podseća na drugu planetu nego na bilo koju drugu planinu. Čak i za stanovnike Pešterske visoravni Giljeva predstavlja tajnu i tajanstvenu, još nedovoljno istraženu oblast.

Ozren

Ozrenje planina između Jadovnika i Giljeve sa čijeg vrha Orlovača (1693 m) se vidi ne samo Pešter, nego i najviše crnogorske planine – Durmitor, Bjelasica, Sinjajevina, Komovi. Na njegovim padinama nalazi se Caričina, mesto u kome su se nekad nalazili letnjikovci i lovišta srednjovekovnih plemića. Na obroncima Ozrena izvire Uvac, najveća reka ovog kraja.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu