Prirodne atrakcije

PRIRODNE ATRAKCIJE - KOSJERIć

Planine

Opština Kosjerić je brdsko planinsko područje obraslo hrastovim i četinarskim šumama sa brojnim pešačkim i planinarskim stazama, obeleženim i neobeleženim. Nadmorska visina na teritoriji opštine Kosjerić kreće se od 415 m (varoš Kosjerić) do 1347 m – vrh planine Povlen. Planina Maljen sa 1104 m nv sa poznatim turističkim centrom Divčibare, planina Drmanovina sa najvišim vrhom Grad na 1022 m nv, Crnokosa sa oko 800 m nv, Kozomor 1007 m i posebno zanimljivo za pešačke ture je kupasto uzvišenje Subjel sa 924 m nv.

Valjevske planine s razlogom nazivaju i Valjevska greda jer se impresivno prostiru preko 50 kilometara u dužinu. Najveći i najuočljiviji masiv je Povlen, do koga se stiže putem od Valjeva prema Bajinoj Bašti, ili preko manastira Lelić i Ćelije. Iz pravca Kosjerića udaljenost je oko 20 km.

Tri najpoznatija vrha ove planine imaju iz nekog razloga obrnute nazive: najniži vrh zove se Veliki Povlen i nalazi se na 1271 m nadmorske visine, dok se najviši vrh naziva Mali Povlen i na visini je od 1347 m. Srednji Povlen (1301m) jedini zasluženo nosi svoje ime.

Pogled sa Malog Povlena je impresivan i puca na sve 4 strane sveta.

Podnožje planine ništa manje nije interesantno od njenih vrhova. Na istočnoj strani leži selo Mravinci a duboko u njegovim jarugama leže čuvene Povlenske kugle, ogromne kamene lopte skoro pravilnog oblika. Nešto južnije, na obroncima ove planine nalaze se interesantni izvori zvani Taorska vrela.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu