Prirodne atrakcije

PRIRODNE ATRAKCIJE - ČAčAK

Atomska Banja Gornja Trepča

Na samo 130 km od Beograda, nalazi se jedinstvena Atomska banja. Okružena šumovitim brdima i planinama, na nadmorskoj visini od 460 m, Atomska banja Gornja Trepča predstavlja jedinstvenu oazu mira i tišine. Odlikuje se umereno-kontinentalnom klimom koja postepeno prelazi u planinsku zbog čega je boravak tokom čitave godine vrlo prijatan. Bogat biljni pokrivač, guste listopadne šume, livade posute cvećem i lekovitim biljem, na svakom koraku deluju okrepljujuće i umirijuće na organizam.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju obuhvata nekoliko objekata (novi objekat “Vujan” počeo sa radom maja 2012. godine) sa ukupno 122 smeštajne jedince i 277 kreveta. Objekti su moderna zdanja, potpuno prilagođena potrebama pacijenata i najzahtevnijeg gosta, sa jednokrevetnim, dvokrevetnim sobama i apartmanima. Ljubaznost i briga za svakog gosta doprinose ugodnom boravku u ovoj ustanovi.

Potvrda visoko standardizovane usluge, po najzahtevnijim evropskim merilima, kako medicinske, tako i ugostiteljske i turističke, došla je dodelom ISO i HCCP standarda.

Saradnja sa brojnim udruženjima obolelih od MS iz EU kao i ugovori sa zdravstvenim fondovima nekoliko zemalja najbolja su referenca usluga ove banje.

Tokom letnjih meseci organizuje se Kulturno leto u okviru koga se organizuju koncerti, pozorišne predstave, književne večeri, izložbe.

Boravak u Atomskoj banji, predstavlja jedinstvenu priliku za upoznavanje bogate tradicije, običaja i modernog stvaralaštva centralne Srbije. Gosti banje u okviru aranžmana imaju priliku za upoznavanje bogatog kulturno-istorijskog nasleđa ovog dela Srbije: manastire Ovčarsko-kablarske klisure, manastir Vujan, arheološke lokalitete u Čačku i okolini. Izleti se organizuju i do Mokre Gore i Zlatibora, Etno parka Terzića avlija i Potpećke pećine.

Termomineralna voda, indikacije, rehabilitacija

Termomineralna voda Atomske banje Gornja Trepča je slabo alkalna, hidrokarbonatna, oligo mineralna, akratoterma. Temperatura vode je 29,8°C. Vrednost PH kreće se između 7,4-7,5 pa se radi o vodama slabo alkalnog karaktera.

Analize vode vršene u poslednjih 60 godina (Institut za medicisku hidrologiju i klimatologiju, Institut za geološko-rudarska istraživanja, Institut za rehabilitaciju i dr.) pokazuju da je voda stabilnog fizičko-hemijskog sastava i temperature. To potvrđuju tvrdnje da su vode juvenilne, vulkanskog porekla. Kapacitet izvorišta 13,9 l/sec.

Zbog svojih specifičnih fizičkih i hemijskih karakteristika ova voda je prava retkost. Koncetracije mikroelemenata, makroelemenata i radioaktivnih elemenata, kao i njihovi međusobni odnosi, daju joj specifično lekovito dejstvo, posebno na nervna i mišićna tkiva. Mineralne vode koju su ispitane na teritoriji Gornje Trepče, mogu se koristiti za medcinsku rehabilitaciju obolelih od neuroloških bolesti, naročito se pokazala efikasnom kod Sclerosis multiplex, reumatskih bolesti (zapaljenskih i degenerativnih), kao i bolesti gastrointestinalnog trakta i perifernih krvnih sudova.

Ovo je jedna od najproučavanijih termomineralnih voda na teritoriji naše zemlje, a prve hemijske analize datiraju još iz 1904. godine (dr. Zege).

Temperatura vode omogućava da i oboleli od kardiovaskularnih oboljenja mogu, pod nadzorom lekara, koristiti rehabilitacione tretmane. Kompletan balneofizikalni tretman sprovodi se u terapijskim blokovima koji su opremljeni najsavremenijom medicinskom opremom i podrazumeva: hidroterapiji, kineziterapiju, manuelnu masažu i dr. Visokom kvalitetu medicinske usluge doprinosi tim edukovanog kadra sačinjen od lekara specijalista iz nekoliko medicinskih oblasti (fizijatri, neurolozi, reumatolozi, internisti), fizioterapeuti, medicinske sestre i dr. osoblje. Posebni rezultati se postižu u rehabilitaciji Multiple skleroze po čemu je banja jedinstvena u Evropi.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu