Manifestacije

MANIFESTACIJE - ZLATIBOR

Seoski višeboj u Jablanici

Kontakt informacije:

Vreme održavanja: jun mesec, prva nedelja posle praznika Trojice

Mesto održavanja: Selo Jablanica

https://www.zlatibor.org.rs/sr/sta-raditi/tradicionalne-manifestacije/Seoski-viseboj-u-Jablanici/

Seoski višeboj u Jablanici je manifestacija kojom se predstavlja takmičenje tradicionalnim zanatima, veštinama i sportovima. Održava se svake godine prve nedelje posle praznika Trojice (jun mesec), traje tri dana i započinje pečenjem katrana, u petak, na tradicionalan način, paljenjem katranice, dok sam višeboj prikazuje i neguje zanate i veštine koje polako nestaju, a koji su vrlo živopisni i čine prepoznatljiv motiv Zlatibora. Celodnevni program upotpunjen je nastupom kulturno umetničkih društava, pevačkih grupa i trubačkog orkestra. Učesnici programa su gotovo svih generacija, od onih najmlađih, voljnih da sačuvaju tradiciju svojih predaka, pa do onih starijih, koji je godinama neguju.

Takmičarske discipline koje se organizuju na Višeboju su: skok u dalj iz mesta, skok u vis, ručno struganje dubećom testerom, bacanje kamena sa ramena, trka konja, prevlačenje konopca i vuča na vlaci (prevlačenje trupaca volovima).

Manifestacija je takmičarskog duha, a organizator je Turističko udruženje Jablanica pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu