Manifestacije

MANIFESTACIJE - ZLATIBOR

„Bez izvora nema vode“

Kontakt informacije:

Vreme održavanja manifestacije svake godine 19. avgusta na Preobraženje.

Mesto: selo Rožanstvo (15ak kilometara od Zlatibora)

https://www.zlatibor.org.rs/sr/sta-raditi/tradicionalne-manifestacije/bez-izvora-nema-vode/

Sabor “Bez izvora nema vode” se tradicionalno održava u zlatiborskom selu Rožanstvu (15ak kilometara od Zlatibora) svake godine 19. avgusta na Preobraženje. Ovaj Sabor je takmičarskog karaktera i na njemu se neguje i izvodi samo izvorno narodno pevanje (pevanje “iz vika”) i to u kategorijama muške, ženske, mešovite pevačke grupe i pevanje u parovima.

Ova vrsta pevanja, pevanje iz „vika”, je karakteristična za Zlatiborski okrug i nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Tekstovi pesama zebeleženi u ovom kraju klasifikuju se u pesme uz ženske i muške poslove, svadbarske i svatovske, pesme o zavičaju, slavske i ljubavne. Pesme su se pevale u gotovo svim prilikama, na veseljima, mobama, prelima, bez ikakvog posebnog povoda pri slučajnom susretu. U našim krajevima ove pesme se i dalje izvode i neguju na svečanostima, veseljima, tokom kosidba, pečenja rakije i drugim poslovima.

Za posetioce je organizovan i bogat dodatni kulturno umetnički saržaj, gde pored pevača izvornog narodnog pevanja nastupaju i kulturno umetnička društva, frulaši i zdravičari. Svake godine na taj dan se obeležava dan sela i dodeljuju se nagrade za najboljeg izdavaoca ležaja na selu i nagrada za najuređenije seosko dvorište.

Organizator manifestacije je Društvo za kulturu, turizam i sport “Zmajevac”, pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu