Manifestacije

MANIFESTACIJE - TARA - DRINA - BAJINA BAšTA

Bogojavljensko plivanje

Crkvena opština Bajina Bašta i Turistička organizacija „Tara – Drina“ svake godine organizuju „Bogojavljensko plivanje za Časni krst“. Ovo je tradicionalna manifestacija kod Srba, koja se organizuje svake godine 19. januara, na praznik Bogojavljenje.

Bogojavljenje je praznik kojim se proslavlja događaj koji se desio neposredno nakon što je Sv. Jovan Preteča krstio Isusa Hrista u reci Jordanu. Dok je Isus izlazio iz vode, ugledao je Sv. Jovan kako se otvoriše nebesa, i Sveti Duh u obliku golubice siđe na Isusa Hrista, i sa neba se ču glas: „Ovo je sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji!“ .Ovaj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i javno uvođenje Isusa Hrista u spasiteljsku dužnost.

Pobednik plivanja za Časni krst dobija zlatnik, pehar i medalju a svi učesnici će dobiti medalje, majice i druge prigodne poklone. Najmlađi i najstariji učesnici u plivanju će kao nagradu za učešće u plivanju dobiti sat. Daraodavac zlatnika i satova je Zlatara M iz Bajine Bašte.

Prijavljivanje za učestvovanje u Plivanju za Časni krst se vrši u Turističkom informativnom centru u Bajinoj Bašti, a radno vreme Info centra je od 9 do 21 čas. Mogu se prijaviti samo lica starija od 18 godina. Za sve prijavljene je obezbeđen obavezan lekarski pregled u Domu zdravlja kao i prevoz učesnika do jezera Perućac i nazad po završetku manifestacije. Za sve posetioce manifestacije je obezbeđeno kuvano vino.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu