Manifestacije

MANIFESTACIJE - TARA - DRINA - BAJINA BAšTA

Bašta fest

Bašta fest je internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, godišnja manifestacija koja se održava svakog prvog vikenda u julu i traje četiri dana.

Festival je, između ostalog zbog profesije osnivača, usko orijentisan na zajednički rad reditelja i glumaca, a fokus na kvalitetnim glumačkim interpretacijama ima veliki uticaj na pozitivno pozicioniranje Bašta festa među internacionalnim festivalima kratkometražnog filma.

Bašta fest je od izuzetnog značaja za decentralizaciju kulture, budući da je usmerio raznolik filmski, muzički, edukativni i prateći program na ovu predivnu regiju. Ideja je od samog početka bila da se neverovatna priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posetilaca, ali mi stremimo ka tome da ovaj festival pretvorimo u kulturnu oazu koja pre svega promoviše mlade domaće i internacionalne autore, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima.

Glavni filmski program je takmičarskog karaktera i za njega su odgovorni selektori festivala, reditelj Nikola Ljuca i umetnička direktorka Maja Šuša, dok o nagradama odlučuje tročlani žiri Bašta festa koji čine afirmisani autori i umetnici iz oblasti filma. Nagrade – statuete u obliku šišarke – dodeljuju se za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), najbolji scenario (Zlatna inspiracija), kao i dve specijalne nagrade.

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav omladine koja svoju poziciju prihvata uz veliku odgovornost. Na trećem Bašta festu uspostavljena je nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizuelizacija), koja se dodeljuje uz podršku rentala „Cineplanet”. Bašta fest dodeljuje i nagradu „Baš ta čast“ za izuzetan doprinos u promociji Bajine Bašte i čitave regije.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu