Kulturno - Istorijsko nasleđe

KULTURNO - ISTORIJSKO NASLEđE - ZLATIBOR

Muzej pletilja

Kontakt informacije:

Muzej pletilja u Sirogojnu možete posetiti u zimskom periodu od 9 do 17 časova, a u letnjem periodu od 9 do 19 časova.
https://www.zlatibor.org.rs/sr/sta-videti/muzeji-i-galerije/muzej-pletilja-u-sirogojnu/

U zlatiborskom kraju žene su oduvek same obrađivele vunu od runa do kudelje i kanure, prele, tkale i plele bližnjima pokrivke i odeću, tople vunene čarape, rukavice, šalove, a onda su došli i džemperi. Njihov zanat je star koliko i svet.
Muzej je otvoren 2008. godine kao omaž zltiborskim seljankama koje su svojim vrednim rukama stvarale umetničke, modne predmete od vune koji su proslavili Sirogojno i Zlatibor.

Svoje rukotvorine žene iz Sirogojna i okoline prvi put su javno pokazale na izložbi 1962. godine. Najhrabrije su odlučile da se organizuju i pletu za tržište i nakon tri decenije skoro 2.000 pletilja radilo je za svetsko modno tržište.

Oko 35.000 unikatnih odevnih predmeta, ispletenih mekom islandskom vunom, odlazilo je u svet, a devizni priliv dostizao milione dolara godišnje. Od tradicionalnih zanimanja stvorena je modna odeća visokih kvaliteta, osobenog dizajna i autentičnog stila.

O njima su pisali svetski modni časopisi pominjući zlatiborske pletilje, nepoznate zabrađene žene, zagledane u ruke koje neuhvatljivom brzinom promeću redove, šare, boje…

Njima u čast, ali i da se nezaboravna lepota i neponovljiva originalnost njihovih dela sačuvaju za vremena koja dolaze, osnovan je Muzej pletilja kao trajna pohvala njihovoj istrajnosti, radu i umeću koje je Sirogojno uvelo u svet i svet dovelo u Sirogojno.

U Muzeju se čuvaju svedočanstva, tekstovi iz modnih časopisa i revija, kao i brojne nagrade koje potvrđuju koliki je bio značaj zlatiborskih pletilja i svedoče o njihovoj slavi širom sveta.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu