Kulturno - Istorijsko nasleđe

KULTURNO - ISTORIJSKO NASLEđE - ZLATAR-NOVA VAROš

Trg vojvode Petra Bojovića

Adresa:

Nova Varoš

Trg vojvode Petra Bojovića, smešten na gradskom trgu je nekadašnji Trg maršala Tita, a sadašnji naziv nosi od 12. aprila 1993. godine. Na trgu u Novoj Varoši je, na Vidovdan 1997. godine, 52 godine posle smrti, otkriven spomenik vojvodi Petru Bojoviću, rad beogradskog vajara Miodraga Živkovića. Na bronzanoj skulpturi visokoj 2,7 metra na postamentu, u stojećem stavu, u šinjelu, vojvoda levom rukom pridržava sablju, odlučna pogleda prema planini.

Vojvoda Petar Bojović (1858 – 1945), rođen u selu Miševići, istaknuti je vojskovođa u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. U svom rodnom selu, na stogodišnjicu Prvog svetskog rata, vojvodi je podignuta spomen – česma. Vojvoda Petar Bojović je sa devet godina otišao iz Miševića na školovanje. Vojničkim umećem i ličnom čašću za života je podigao sebi najlepši spomenik, a sahranjen je skromno i bez vojničkih počasti u Beogradu koji je jednom oslobodio.


DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu