Kulturno - Istorijsko nasleđe

KULTURNO - ISTORIJSKO NASLEđE - ZLATAR-NOVA VAROš

Kalipolje

Јаворски рат 1876 – 1878.
Srbija je sve do 1876. godine bila vazalna zavisna kneževina i plaćala je Turskoj godišnji danak. Iste godine povela je borbu za nezavisnost. Taj rat u narodu nazvan je „Javorski rat“, jer su se najteže borbe vodile u našem kraju na planini Javor. Turskom vojskom komandovao je Omer paša i Mehmed Ali paša, dok je srpsku vojsku do pobede vodio major Mihajilo Ilić.

Bitka je otpočela u 11 časova 6. jula na Ivanjdan, na Kalipolju. Trajala je do 18 časova uveče. U trenutku kada srpska vojska prelazi u rasulo, čuveni javorski junak Mihajilo Ilić, uvodi red i vraća moral i kod vojske i kod starešina. Donosi smelu odluku da zaobilaznim manevrom preko Katića, Preseke, Čemernice i Štitkova, zađe Turcima za leđa i otuda ih napadne.

Njegov plan se upotpunosti ispunio. Čak do Jankova vrha je napravio taj zaobilazak i otuda ih napadne. U turskoj vojsci nastade panika, kakva se ne pamti u istoriji ratova. Bacili su opremu, oružje, odelo i panično bežali, ni sami ne znajući kuda beže. U jednom kratkom okršaju 24. avgusta, između Jankova i Vasilina vrha poginuo je hrabri Ilić u svojoj 31 godini života.

Srpske vojske na Javoru bilo je oko 35.000 sa 50 topova. Turska vojska je bila brojno veća i bolje naoružana. Imala je bolje puške, topove i bolju opremu. Srpska vojska je teško nastradala. Poginulo je oko 7.000 vojnika. I Turaka je izginulo i ranjeno skoro toliko. Izginuli srpski vojnici na Kalipolju prenešeni su na Javor i tu sahranjeni.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu