Kulturno - Istorijsko nasleđe

KULTURNO - ISTORIJSKO NASLEđE - ZLATAR-NOVA VAROš

Etno selo Štitkovo

Adresa:

Štitkovo

Etno selo Štitkovo predstavlja tipičan primer živog etno sela. Očuvana prvobitna arhitektura koja se razlikuje od arhitekture ostalih sela, posledica je njegove funkcije kao jednog od sedišta starovlaške plemićke porodice Raškovića. Pripada starovlaškom tipu naselja.

Ovde su se zadržali najstariji tipovi kuća i privrednih zgrada, primitivni način stočarenja i proizvodnje oruđa. Kuće su postavljene u nizu, licem okrenute ka crkvi i školi. Sama konstrukcija kuća je atipična za seoska naselja jer je kuća u potpunosti kopija zidane gradske kuće XIX veka kakvih još ima po okolnim varošima: Prijepolju, Užicu, Priboju i Novoj Varoši.

Svaka kuća u prizemlju ima podrum koji je zidan od kamena, a meštani tvrde da su podizani na ostacima porušenih dvora knezova Raškovića, što je moguće jer su kameni blokovi mnogo bolje i lepše obrađeni nego što je uobičajeno. Dovratci su takođe lepo oblikovani i iznad svakih podrumskih vrata uklesane su godine gradnje kuće (1891, 1896, 1898). Ova pojava nije nepoznata u zapadnoj Srbiji, ali činjenica da svaka kuća i to samo u centru sela ima ove ploče je jedinstvena. Na podrumima se uočavaju prorezi koji su služili kao puškarnice. Podrumi su korišćeni kao dućani, mehane, pekare, a u jednoj je bila i kovačnica.

Gornji sprat kuće je od borovih brvana, a krov je na četiri vode sa pokrivkom koja je bila od kamenih ploča koje i sada stoje, a donošene su iz majdana Maće kod Ivanjice. Neki krovovi su bili pokriveni šindrom.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu