Kulturno - Istorijsko nasleđe

KULTURNO - ISTORIJSKO NASLEđE - UžICE

Spomen Kompleks Kadinjača

Adresa:

Volujac

Među spomenicima u okolini Užica posebno se ističe memorijalni kompleks na Kadinjači (14 km zapadno od Užica).

Spomenik je posvećen borcima užičkog Radničkog bataljona, Posavcima i Orašanima koji su se žrtvovali 29. novembra 1941. godine štiteći odstupnicu glavnini partizanskih snaga iz Užica ka Sandžaku

U znak sećanja na otpor branilaca Užica, 1952. godine otkriven je Spomenik – piramida pod kojim se nalazi kosturnica u kojoj su smešteni posmrtni ostaci većine boraca izginulih na Kadinjači.

O ovom značajnom događaju naše istorije svedoče i stihovi Slavka Vukosavljevića:

Ko te Užice ne bi voleo i bol i radost bio si grade,

i ko bi tebe sad preboleo bunom zasejan crveni sade.

Rođena zemljo, jesi li znala, tu je poginuo bataljon ceo,

Crvena krv je procvetala, kroz snežni pokrov, hladan i beo.

Godine 1979. otkriven je novi spomenički kompleks, kada je Radnički bataljon odlikovan Ordenom narodnog heroja. U autentičnom prostoru bitke na Kadinjači idejno rešenje monumentalne spomeničke kompozicije i zgrade Spomen-dom dali su vajar Miodrag Živković i inženjer arhitekture Aleksandar Đokić iz Beograda.

U sklopu spomeničkog kompleksa, koji se prostire na površini od 15 ha, nalazi se Spomen-dom namenjen prihvatu posetilaca radi pružanja informacija o spomeniku i borbi na Kadinjači. U zgradi Spomen-doma smeštena je stalna izložbena postavka “Radnički bataljon i borba na Kadinjači” na prostoru od oko 150 m, sa preko 300 izloženih eksponata.

U jednoj od izložbenih sala smeštena je postavka “Užički kraj u NATO agresiji na SR Jugoslaviju”.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu