Kulturno - Istorijsko nasleđe

KULTURNO - ISTORIJSKO NASLEđE - TARA - DRINA - BAJINA BAšTA

Hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Rogačici

Adresa:

Rogačica

Crkva u Rogačici je oduvek bila važno središte pravoslavne duhovnosti i kulture-istorijski spomenik sa nesumnjivo značajnim spomeničkim svojstvima, obzirom na vreme podizanja, arhitekturu i ikonostas. Nalazi se na jednom omanjem,ravnom uzvišenju koje dominira čitavim naseljem. Oko nje se nalazi lepo uređena porta sa dve kapije neobično lepih arhitektonskih rešenja. Sama Crkva izgrađena je 1847. godine u stilu raške škole,pomešane sa gotikom.

Inače, Crkva je u osnovi upisan krst,sa tri apside,oltarskom i dve pevničke. Svetilištem dominira zvonik koji se uzdiže iznad priprate i to na zapadnoj strani broda. Zidovi crkve su od kamena, a tavanica od opeka. Freske,koje su danas prava retkost za oko znatiželjnih turista, uradili su dva najveća freskopisca 19.veka,a to su: Dimitrije Posniković i Milija Marković. Nažalost,većina freski je kroz istoriju izbledela i izgubila svoj prvobitni sjaj,ali to Crkvi daje dodatnu lepotu i osećaj starine. Nedavno je oltarski deo hrama renoviran,što je crkvu dodatno osvežilo i dalo joj još više sjaja i lepote. Uz zidove hrama nalaze se grobnice sveštenoslužitelja ove svetinje, kao i grobnica ćerke kapetana Petra Rajića,koja je preminula 1855.godine.

 

Pored ovih istorijskih spomenika,postoji i obilje bogoslužbenih knjiga koje potiču većinom iz 19.veka, ali ima ih i iz 18.veka. Tako najstarija knjiga koja je u celosti sačuvana jeste služebnik iz 1713.godine. Ranije se taj služebnik čuvao u Okletačkoj crkvi,ali zbog sigurnijeg čuvanja je prenet u Rogačički hram. Na samo par metara od hrama nalazi se groblje gde su sahranjeni posmrtni ostaci Austrougarskih vojnika, kao i grob jednog Srpskog vojvode, čije ime nam nažalost nije poznato.U tom delu porte prošle godine podignut je jedan drveni Krst koji je ulepšao ambijentalnu celinu.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu