Kulturno - Istorijsko nasleđe

KULTURNO - ISTORIJSKO NASLEđE - TARA - DRINA - BAJINA BAšTA

Crkva Svetog proroka Ilije u Bajinoj Bašti

Adresa:

Bajina Bašta

Radovi na crkvi su počeli maja meseca 1892. godine i potrajali do jula meseca 1893. godine. Prva liturgija odslužena 1.januara 1894. godine ( po starom kalendaru) a crkva je osvećena 19. jula te godine uoči crkvene slave Svetog Ilije. Ikone su rađene kod Markovića i Pavlovića u Beogradu.

 

Pored sveštenika Luke Popovića i tadašnji narodni poslanik Radisav Mitrović svesrdo se zauzimao oko podizanja crkve. Crkva je sagrađena od dobrovoljnih priloga, a najveći priložnik je manastir Rača.

 

Crkvu su pohodili naši kraljevi: Kralj Milan i Aleksandar Obrenović 1899. godin te Kralj Petar Prvi Krađorđević sa ondašnjim prestolonaslednikom Đorđem i princom Aleksandrom (docnije kraljem) godine 1905.

 

Vladika Nikolaj Velimirović osvešetao je zvonaru 1938. godine.

 

U crkvenoj porti se nalazi i grob Škotlanđanke Eveline Haverfild koja je umrla 21. marta 1920. godine pomažući našim sugrađanima. Uz njene prijatelje i saradnike više hiljada ljudi tiskalo se u porti crkve Svetog Proroka Ilije prilikom spuštanja u grob njenog, srpskom zastavom prekrivenog, kovčega. Ona i sad tu počiva a na skromnom spomeniku stoji i ovo:

 

Ona je žrtvovala svoj život za srpski narod za sve vreme rata i do svoje smrti.

Tokom više od sto godina postojanja crkve zahvaljujući mnogobrojnim priložnicima crkva je više puta renovirana. Godine 1993. crkva je ikonopisana, a 1995. godine postavljen je ikonostas od orahovog drveta u duborezu.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu