Kulturno - Istorijsko nasleđe

KULTURNO - ISTORIJSKO NASLEđE - PRIJEPOLJE

Ibrahim - pašina džamija

Adresa:

Prijepolje

Ibrahim pašina džamija nalazi se u prijepoljskom kvartu Šarampov. Jedna je od najstarijih građevina na području grada Prijepolja. Džamiju je sagradio 1572. godine Ibrahim – paša, sin Skender – bega, Hercegovačkog subaše, kasnije paše i sandžak bega. Džamija je sagrađena za potrebe obavljanja verskih obreda vojne posade čiji je komandant bio Ibrahim – paša. Posada je obezbeđivala most na Limu i putni pravac iz Prijepolja prema Pljevljima. Sagradili su je inženjeri koji su gradili i održavali most na Limu. Oko džamije se ubrzo formirala mahala u prvo vreme zvana Ibrahim – pašina mahala, a kasnije Gornji Vakuf.

U blizini džamije a pored kamenog zida je mezar Ibrahim – paše i njegove sestre Kajdafe. Na prednjem nišanu mezara Ibrahim – paše ima ispisano šehade i uklesana sablja. Završava se tradicionalnim pašinskim kaukom. Visok je 1,80 m. Nema drugih natpisa. Godina pašine smrti je još uvek nepoznata. Do pašinog je izuzetno raskošan mermerni prednji nišan njegove sestre Kajdafe.

 

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu