Kulturno - Istorijsko nasleđe

KULTURNO - ISTORIJSKO NASLEđE - POžEGA

Muzej Železnice

Muzej Železnice je jedini muzej u Požegi i nalazi se pored nove železničke stanice, na kilometar od centra grada. Požeški muzej počeo je sa radom 12. aprila 1990.

Na uređenoj površini od oko 1,5 hektara nalazi se više od 500 orginalnih eksponata uzanog koloseka koji predstavljaju deo istorijskog i tehničkog razvoja srpskih, ali i bivših jugoslovenskih republika. Sastoji se od četiri stanična koloseka, stanične zgrade, pet skretnica, dva vodonapojnika, robne vage i lokomotivske okretnice. Stanična zgrada je originalnog enterijera i pripada tipu tipske stanične zgrade sa uzanih pruga. Sagrađena je po uzoru stanice u Preljini kod Čačka. Sastoji se od: čekaonice, kancelarije otpravnika vozova i kancelarije šefa stanice.

Najznačajniji eksponat je lokomotiva Rama iz 1873. godine. Proizvedena je u nemačkoj firmi Kraus, a smatra se da je ona dovukla prvi voz u Sarajevo. Trenutno je jedina lokomotiva u voznom stanju. Pored nje, tu su: prva jugoslovenska i prva lokomotiva proizvedena na Balkanu 1882. godine.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu