Kulturno - Istorijsko nasleđe

KULTURNO - ISTORIJSKO NASLEđE - KOSJERIć

Legat Milovana Vitezovića

U prostoru Narodne biblioteke „ Sreten Marić“, rodnom gradu velikog srpskog pisca Milovana Vitezovića, otvoren je Legat koji nosi njegovo ime, a gde su postavljena autentična svedočenja o životu i radu slavnog pisca, profesora na univerzitetu. Rođen je u selu Tubići, zaseok Vitezovići, 11.septembra 1944. Školovao se u Tubićima, Kosjeriću, Užicu i Beogradu. Diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogardu, odsek opšta književnost, potom na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek dramaturgija. Bio je operativni umetnik Književnih novina. Na Akademiju umetnosti pozvan je da u zvanju docenta od 2001. godine predaje filmski i TV scenario. Sada je u zvanju redovnog profesora na katedri za dramturgiju.

Dobitnik je nacionalne penzije od 2013.

Najznačajnije nagrade: Zmajeve dečje igre iz 1978, Kočićeva nagrada 2005, Patrijarh srpski Irinej ga je 22.februara 2012. odlikovao Ordenom Svetog despota Stefana.

Objavio je više od  50 knjiga u preko 200 izdanja. Zastupljen je u preko 50 antologija srpske i svetske poezije, proze, književnosti za decu i aforizama. Knjige je objavljivao na nemačkom, engleskom, rumunskom, francuskom, italijanskom, ruskom, makedonskom…. jeziku.

Milovan Vitezović je jedan od retkih naših savremenika čija je knjiga bila zabranjena, pa čak i spaljena u svom prvom izdanju, reč je o zbirci aforizama „Srce me je otkucalo“. Serija „Vuk Karadžić“ donela mu je evropsku nagradu za TV. Poznati romani su: „Šešir profesora Koste Vujića“, „Lajanje na zvezde“, zbirke aforizama: „Čoveče naljuti se“, „Srce me je otkucalo“, poezija za decu, sabrana dela, televizijske drame i serije: „ Gde cveta limun žut“, „Vuk Karadžić“, „Dimitrije Tucović“, roman „Čarape kralja Petra“ (1996.) itd.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu