Kulturno - Istorijsko nasleđe

KULTURNO - ISTORIJSKO NASLEđE - ČAčAK

"Spomenik četiri vere"

Adresa:

Čačak

Spomenik ratnicima četiri vere podignut je i osveštan 1934. godine. Ispod njega, u kosturnici, počivaju srpski ratnici, ali zajedno sa svojim neprijateljima čiji se život ugasio takođe ovde tokom neke od sedam ratnih godina.

Poratnih godina u Čačku pomoćna ženska sekcija Fidaka (Udruženje rezervnih oficira i ratnika) pokrenula je akciju za podizanje zajedničke spomen-kosturnice na čačanskom groblju, što je i učinjeno uz pomoć Ministarstva pravde. U novu grobnicu položeni su posmrtni ostaci 918 vojnika, od kojih su 652 bili srpski ratnici, iz čačanskog kraja (109), rudničkog (96) i svih drugih okruga u Srbiji.

Iznad kosturnice, po zamisli čačanskog inženjera Isidora Janjića, kamenorezac Frančesko Berbelja, takođe iz ovog mesta, sagradio je piramidu od plavog kamena. Na njenim stranama postavljena su četiri različita amblema od granita: pravoslavni krst, katolički krst, islamski polumesec i jevrejska šestokraka zvezda.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu