Aktivni odmor

AKTIVNI ODMOR - ZLATIBOR

Pešačke staze

Staza Centar – Čuker (Čigota)
Opis staze: Staza kreće iz centra Zlatibora, sa Kraljevog trga i pored pošte, „Srbije“, Specijalne bolnice „Čigota“, prelazi magistralni put pešačkim nadvožnjakom odakle počinje markacija. Na polovini uspona ka Šumatnom brdu (vrh na kome se nalazi Spomenik) jedna staza se odvaja desno kroz borovu šumu, a druga ide pravo penjući se na vrh do spomenika palim rodoljubima iz drugog svetskog rata.
Sa tog lepog vidikovca desno staza se spušta i ponovo spaja sa ranije odvojenim ogrankom kraće varijante staze za Čigotu.
Kolskim putem pored poslednjih kuća staza u pravcu Zmijinjaka se penje ka Jedinom boru i tada skreće na jug i strmijim usponom uz retke markacije prolazeći pored Nikolinog groba izbija na sam vrh Čukera (1359 m).
Odatle puca predivan vidik južno u produžetku staze na Konjoder, Čigotu (1422 m), Murtenicu, Mučanj, Kukutnicu, zapadno na Tornik, Ribničko jezero, severno Vijogor, Taru, Gradinu i na istoku na Ovčar i Kablar.
Laganim planinarskim hodom iz centra se na Čuker stiže za 3 časa hoda.
Pešačenje se opciono može nastaviti planisnkim vencima preko Konjodera do najvišeg vrha Čigota (1422 m), što je još dodatnih 6 km u jednom pravcu.

Staza do Tornika

Opis staze: Staza počinje sa Kraljevog trga, dalje prolazi pored pijace i Rujanskom ulicom vodi do puta za selo Semegnjevo, u dužini od 1.600 metara do zadnjih kuća na Obudoevici. Staza dalje nastavlja pravo makadamskim putem, dok asfaltni put skreće desno pod 90 stepeni. Staza se kreće u pravcu Lečića vrha. Nakon 1200 m nailazi se na raskrsnicu: pravo za Trčinogu i Mokru Goru, a levo na jug ka Torniku. Skrećući levo staza silazi do rečice Obudojevice, a onda desno stotinak metara do ušća u Crni Rzav. Tu se pontonskim mostom prelazi preko reke ili nešo uzvodnije drvenim pešačkim. Kolskim putem, podnožjem Kobilje glave staza nastavlja preko Kutlešića strana do faze penjanja na jug. Po usponu staza se ukršta sa makadamskim putem za Čavlovac i skreće desno i nastavlja tim putem. Zatim staza se odvaja gore levo i sa južne strane Lupoglava pašnjakom do borove šume izlazi se na Mešćemu. Tu se put račva, a staza nastavlja desnim krakom i lagano se spušta do sela Ribnice.
Umerenim planinarskim korakom od centra Zlatibora do sela Ribnice stiže se za 2 časa i 30 minuta.
Po prelasku mosta levo ulazi se u selo i tu postoji česma sa izvorskom vodom i prodavnica. Odatle staza skreće gore desno na zapad i grebenom se penje prema Tokovića kolibama, prateći kolski put kroz borovu šumu. Posle koliba staza skreće levo na jug, u pravcu vrha Tornika na nadmorskoj visini od 1313 m, da bi malo kasnije izbila na asvaltni put koji vodi do Bandere, najvišeg vrha Tornika. Staza se poklapa sa asvaltnim putem, povremeno presecajući put izbija se na sam vrh Banderu (1497 m).
Laganim planinarskim hodom, uz neophone odmore od centra Zlatibora do vrha Tornika stiže se za pet časova hoda.
Ski-centar Tornik tokom cele godine za porodicu nudi različite rekreativne i sportske sadržaje. Sa najvišeg vrha Zlatibora moguće je videti Durmitor u Crnoj Gori, Tjentište i planine u okolini Sarajeva, planine Starog Vlaha, valjevske i planine centralne Srbije, a po izuzetnom lepom vremenu moguće je videti i Avalu pored Beograda.

Staza Tornik – Čigota

Dužina: 5 km (u jednom pravcu)
Zahtevnost staze: veoma zahtevna
Uređenost: označena
Površina: prirodna staza

Opis staze: Od vrha Tornika Bandera (1497 m) koji je obeležen betonskim stubom i markacijom, staza se grebenom lagano spušta desno ka Vodicama. U pravcu severoistoka, grebenom kroz borovu šumu staza se neprekidno spušta pola sata do najniže tačke Dragovivića sedlo (1295 m). Tu se ukrštaju pešački putevi za Stublo i Dobroselicu na južnu stranu i Ribnicu i Šainovce na severnu. Staza nastavlja dalje usponom po grebenu kroz mladu borovu šumu sve do platoa Ravni Tornik (1422 m) odakle puca predivan vidik na: Čigotu, Murtenicu, Durmitor, Maglić …

Nakon prelaska preko Ravnog Tornika staza se spušta na Marjanovića sedlo gde izbija na asvaltni put, koji desno dole ide ka prerastu Šupljica u Dobroselici, a staza levo se spušta ka Vodicama. Putem se spuštamo na stari asvaltni put Vodice-Zlatibor i skrećemo levo, dok centar Vodica i prodavnica nam ostaju desno u pravcu juga.
Od vrha Tornika pojedinac stiže do Vodica za 3 časa i 30 minuta, a grupa za 4 časa hoda .
Nakon par stotina metara skreće se desno silazeći sa asvaltnog puta prema ušću Malog Rzava u Veliki Rzav, koji prelazimo preko drvenog-pešačkog mosta, a onda dalje ispod nadvožnjaka prolazimo magistralni put Užice-Prijepolje.
Staza se poludesno od Malog Rzava diže grebenom na Okolišta, zatim dalje pašnjacima, kroz retke borove preko Carevog polja i .kroz vikend naselje Careva voda izbija na stari zarasli put, pa na Zeleni breg. Tu se staza odvaja od LJubiškog puta grebenom Zelenog brega. Staza u dužini od 500 m prati asvaltni put, a onda levo po izohipsi napuštajući asvalt prolazi pored izvora i izbija na stari kolski put. Tim putem lagano se penjemo podnožjem Nevolje do usamljene kolibe, odakle levo pravo se penje najkraćim putem na vojni put. Po izbijanju na taj prevoj put vodi direktno na vrh Čigote, a pravo dole ostaje uređen lovački izvor Zaugline.
Sam vrh Čigote (1422 m) ne može se posetiti jer se tu nalazi vojni objekat, ali nešto niži plato ne samo da je predivan vidikovac već i veoma podesno letilište za paraglajdere.

Od Vodica se do vrha Čigote stiže za 3 časa i 30 minuta hoda.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu