Aktivni odmor

AKTIVNI ODMOR - UžICE

Pešačenje i planinarenje

Sređenim i markiranim planinarskim stazama povezani su Zlatibor sa Zlakusom, Mokra Gora sa Kadinjačom, Jelova Gora sa kanjonom reke Dervente. Na raspolaganju su vam i planinarska staza „Terzića avlija“, podeljena je na četiri staze po svojoj težini i dužini a koje se međusobno ukrštaju tako da su pristupačne svim kategorijama planinara i rekreativaca, šetna staza „Jarevac“ na Kaluđerskim barama dužine od 1.300 metara, šetno-edukativna staza „Banjska stena“ na Mitrovcu, dužine od 6,5 kilometara.

Evropska asocijacija zelenih staza dodelila je gradu Užicu 2017. godine nagradu za užičku Zelenu stazu, prvu takve vrste u Srbiji. Namenjena je za šetnju i vožnju bicikala u dužini od 7,2 kilometara. Zelenu stazu prate i obeležene staze za planinare.

Pešačke staze

Jelova Gora
Na ovoj planini markirane su staze od Jovanove vode preko Đakovog kamena do Kadinjače, zatim staze od Užica do Đakovog kamena i povratne staze (drugom trasom), kao i staza motel na Jelovoj Gori do Brda Grad koje se nalazi iznad Kosjerića i povratne staze iste dužine. Ukupna dužina svih navedenih staza u oba pravca iznosi 56 kilometara.

Staza „Terzića avlija sa okolinom“,
selo Zlakusa Etno park „Terzića avlija“ i Etno udruženje „Zavičaj“ projektovali su i markirali 60 km kružnih pešačkih staza, od kojih se jedan deo može koristiti i za biciklizam. Sve staze polaze iz etno parka i podeljene su na četiri različite (po dužini i težini), koje se međusobno ukrštaju i prepliću. Stazama su spojeni etno park, Potpećka pećina, rečica Petnica sa ribnjacima, vodopadima, starim vodenicama, vrh Gradina sa spomenikom u obliku kamene piramide, vododelnica sa lepim vidikovcima na dolinu reke Rzava, vrhove Zlatibora (Tornik, Čigota), Mučnja, Golije, Ovčara, Kablara, Jelove Gore, a potom staza povezuje reku Rzav na kojoj se nalaze lepe plaže, viseći mostići, Roška banja, majdan minerala kalcita u Rupeljevu gde zlakuški grnčari vade ovu sirovinu… Ovim stazama pridodat je i još jedan markirani deo uz živopisni kanjon rečice Dervente, gde se nalazi stari kameni rimski most. U Terzića avliji, gde se nalazi i kamp za planinare, može se kupiti planinarska karta ovih staza, kao i dobiti u knjižici pečati najznačajnijih turističkih objekata na stazi – Terzića avlije, Potpećke pećine i vrha Gradina. Deo markiranih pešačkih staza “Terzića avlija sa okolinom“ preseca projektovanu trasu Evropskog pešačkog puta E-7 i poklapa sa njim jednim delom.

Tara
U Nacionalnom parku Tara markirano je 18 planinarskih staza sa ukupnom dužinom od preko 120 km. Ovim rutama je pridodata i još jedna veoma zanimljiva staza nazvana „Mala duhovna transverzala“. Ova staza je obeležena na relaciji: manastir Rača – Lađevac – Suva pećina – Skit Sv. Đorđa – stena „Krstača“ – utvrđenja Gradina – vidikovac Crnjeskovo – manastirski stanovi na Kaluđerskim Barama. Planinarske mape za ove staze mogu se nabaviti na informativnim punktovima u Nacionalnom parku Tara. Ukupna dužina staze na Tari iznosi 40 km. Počinje na planini Tari u Ljutom polju, na granici Nacionalnog parka Tara i Parka prirode Šargan – Mokra Gora. Od početne tačke ide na vrhove Zborište 1.544 m.n.v., na Veliko brdo 1.496 m.n.v., spušta se prema Mokroj Gori, penje se na Šargan, a zatim prelazi šest zlatiborskih vrhova: Šišatovac 1.231 m, Stamenića vis 1.210 m, Veliki vis 1.182 m, Leskovi vis 1.114 m, Savino brdo 1.133 m i Velika gruda 1.120 m gde je i završetak ove staze od 40 km. Staza ide makadamskim putevima, pešačkim i kozjim stazama i ne ulazi u privatno vlasništvo.

Planinarske staze

Polasci sa Kaluđerskih Bara

Borovo Brdo-Planinarski dom-Kadinjača , 6 s 30 min

Bare-Bulibanovac-Zborište, 4 s 30 min

Bare-K. Stanovi-Vidikovac-Manastir Rača, 3s 30 min

Bare-Kanjon Rače-Manastir Rača, 6 s

Planinarski dom-Vidikovac, 1 s 30 min

Bare-Lisičji (Užički) potok-Kremna, 2 s

Polasci sa Mitrovca

Mitrovac-Sekulića Voda-Zborište, 3 s

Mitrovac –Peri Do-Perućac, 1 s 30 min

Mitrovac-Krnja Jela-Čemerište-Predov krst, 4 s 30 min

Mitrovac – Banjska stena, 2 s

Mitrovac -Crvene bare,25 min

Mitrovac –Vežanja (reverzibilno jezero), 1 s 30 min

 

Planinarska staza Zabučje

Od Malog Zabučja ide se na Veliko Zabučje, do dela Orlovac sa najvišim vrhom 732 m.

Spušta se do dva vidikovca, od kojih je jedan uređen vidikovac Orlovac na 742 m

nadmorske visine. Potom se kružno vraća u grad, preko partizanskog spomenika do

Velikog parka. Staza je prilagođena svim uzrastima.

Planinarska staza „Đurića orlovi“

Kružna planinarska staza počinje skretanjem sa staze stare pruge kod Velike brane,

nastavlja se vidikovcima preko brda i prolazi kroz šumu prema makadamskom putu koji

se spušta do stare pruge nazad ka Velikoj brani. Ukupna dužina staze je 9,5 km sa

usponom i spustom od po 350 m. Potrebno vreme za prelazak staze je oko šest časova.

 

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu