Aktivni odmor

AKTIVNI ODMOR - UžICE

Biciklizam

Stotine šumskih staza i puteljaka obećavaju doživljaj za ljubitelje senovite tišine, no ni oni ambiciozni neće ostati uskraćeni: na raspolaganju im je izazov bezbrojnih tehnički i fizički zahtevnih deonica. Kuda god da se krene nema opasnosti od monotonije – pejzaži se stalno menjaju, usponi i nizbrdice se smenjuju sa vožnjom kroz pitome doline, impresivni vidikovci i nesputani vidici na divlje i netaknute predele ustupaju mesto gostoprimljivim selima sa očuvanim starim kućama i domaćinima uvek raspoloženim za druženje.

Biciklističke rute

Zlatibor – Tara
Putanja duga 47 km prati greben, uz blage uspone i spustove. Visinska razlika između najviše i najniže tačke je 516 m, a u oba smera ukupan uspon je sličan. Podlogu čine skoro u potpunosti zemljani i makadamski putevi. Ruta je regionalnog karaktera i osim što povezuje Zlatibor i Taru ima dobre putne veze sa Mokrom Gorom, Bosnom, Kremnima, Užicem, Kosjerićem, Bajinom Baštom i drugim mestima.

Carska Tara
Na potezu Kaluđerske bare – Mitrovac – Rastište – Perućac, dugom 42 km. Putanja je bogata vidikovcima. Ukupan uspon na ovoj ruti je 1.731 m, a ukupan spust 2.537 m. Prvih 15 kilometara rute, do Tankosinog groba, pretežno je u blagom usponu, a potom počinje spuštanje. Ruta je predviđena kao celodnevna; prosečnom rekreativnom biciklisti potrebno je oko osam časova da je pređe. Ne postoje tehnički zahtevne deonice. Podloga je 65% makadam, a ostalo je asfalt.

Visoka Tara
Ova ruta ide kroz srce planine Tare, kraćom kružnom putanjom od 26 km. Najviša tačka na ovoj ruti je 1.306 m.n.v., a visinska razlika između najviše i najniže tačke na ruti je 380 metara, dok je ukupan uspon 1.183 metra. Ruta se može voziti u oba smera Nema tehnički zahtevnih deonica. Podloga su uglavnom šumski i makadamski putevi i nešto malo asfaltnog.

Visoka Gora
Ova ruta se prostire mokrogorskim obroncima planine Tare. Duga je 34 km, sa visinskom razlikom od 834 m. Ne postoje tehnički zahtevne deonice, osim što na jednom potezu (Bukov kraj) dugom 200 m bicikl mora da se gura zbog velikog uspona i lošeg stanja puta. Podloga su zemljani putevi i makadam, a ponegde se nailazi i na asfalt

Šargan
Mokra Gora je najpoznatija po “Šarganskoj osmici“, koju posetioci obično vide samo iz voza. Ruta je kružna, kratka je (16.6 km), sa jačim usponima. Visinska razlika na ruti je 580 m, a ukupan uspon je 1.177 metara. Neophodno je i dobro vladanje biciklom prilikom spuštanja strmom livadskom stazom preko grebena Brezovica. Podloga su zemljani i livadski putevi, a asfalt je samo na prilaznom putu.

Đetinjarenje
Biciklistička vožnja koja se organizuje svake godine kroz kanjon Đetinje. Bicikli se voze trasom stare pruge uskog koloseka, obalom reke Đetinje, kroz tunele, sa krajnjim odredištem na brani Vrutci. Ukupna dužina trase je 22 km.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu