Aktivni odmor

AKTIVNI ODMOR - TARA - DRINA - BAJINA BAšTA

Splavarenje

Kontakt informacije:

T.O. „Tara – Drina“ poseduje više velikih čamaca, kojima se svi zainteresovani mogu spustiti niz reku Drinu i uživati u njenim čarima. Čamcima upravljaju iskusni kajakaši, koji se brinu da sve protekne bezbedno.

Telefon:

031 866 903

Splavarenje je, u vreme kada nisu postojale druge saobraćajnice, bilo najjeftiniji način za prevoz drveta od Tare do Beograda. Godinama su splavari suvereno vladali rekama isvojom splavarskom veštinom, hrabrošću, smelošću i izdržljivošću izazivali divljenje. To su uglavnom bili vešti ljudi iz naselja oko Tare.

Osnovnu konstrukciju splava činile su dugačke oblice borovih i smrčevih stabala, koje se međusobno povežu vezivanjem i zakivanjem. Na splav se naslaže dosta oble i rezane građe, i tako sve do Beograda, iz dana u dan.

Stogodišnje splavaranje niz reku Drinu prekinuto je izgradnjom hidroelektrana, a čuveni drinski splavari morali su da napuste svoju reku i svoje zanimanje. U pokušaju da od zaborava otrgne barem deo ove tradicije, Turistička Organizacija „Tara – Drina“ svake godine organizuje “Drinsku regatu” na kojoj se, pored više stotina različitih plovila, nađe i više autentičnih drinskih splavova od borovih debala.

 

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu