Aktivni odmor

AKTIVNI ODMOR - POžEGA

Biciklizam

Na teritoriji opštine Požega nalaze se 2 biciklističke rute:

LUNOVO SELO–POŽEGA–ARILjE (ZS–G1)
Dužina: 24km
Putanja: Lunovo selo–Tvrdići–Zdravčići–Visibaba–Požega–Gorobilje–Nikolići–Viroštak-
Grdovići–Vrane–Arilje
Dužina rute: 24km
Visinska razlika: 89m
Ukupan uspon: 677m
Ukupan spust: 708m
Početak rute je u Lunovom selu, nadomak Užica. Put vodi kroz zaseok Tvrdići (Rujkića mehane), zatim kroz selo Zdravčići do sela Visibaba. Zatim vodi kroz Požegu, gde se u blizini železničke stanice nalazi jedinstven Muzej uzanih pruga, a odmah do njega postoji veće odmorište. U muzeju su stare lokomotive i vagoni, a među njima i najstarija lokomotiva napravljena na Balkanu 1882. godine. Staza se nastavlja ka Gorobilju (Lekovića most), naselju koje je nastalo nakon seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem, o čemu svedoči i Crkva brvnara s početka 18. veka. Trasa dalje prolazi kroz zaseoke Nikolići i Viroštak, sve do sela Grdovići, gde je centar tekstilne industrije ariljske opštine. Preko sela Vrane, poznatog malinarskog kraja, stiže se do poslednje tačke rute, crkve Svetog Ahilija, zadužbine kralja Dragutina iz 13. veka u centru Arilja. Zbog male visinske razlike fizički ovaj put nije zahtevan. Podloga je asfalt, s tim da treba voditi računa jer veći deo trase vodi magistralnim putem.

PUT DAVNINA (ZS-POZG-PP1)
Dužina: 11,3km
Putanja: Požega–Pilatovačko polje–Prilipac
Dužina rute: 11,3km
Visinska razlika: 42m
Ukupan uspon: 402m
Ukupan spust: 399m
Početna tačka rute je Trg Slobode u centru Požege, udaljen 25 km od Užica, smešten između Skrapeža, Moravice i Đetinje. Ruta je dobila naziv „Put davnina“ jer u ovom kraju postoji više istorijskih spomenika. U selima Rasna, Vranjani i Roge su locirana arheološka nalazišta iz mlađeg kamenog doba, dok su u selima Rupeljevo, Godovik i Pilatovići pronađeni tragovi iz metalnog doba. U selu Gorobilje se nalazi Crkva Brvnara Jovana Krstitelja iz XVII veka, u čijoj porti se čuva antički rimski spomenik-žrtvenik. U selu Prilipcu postoji Crkva Rođenja Presvete Bogorodice iz XIV veka koja je poznata po manifestaciji “Slikarska kolonija” koja se održava svake godine na Malu Gospojinu. Staza vodi kroz naselja Budimka i Gasovi, do požeške petlje, odakle skreće ka naselju Vektra, mostom preko Moravice ka Maslaćima. Slede zaseoci: Čolića potok, Bajića (Jotića) potok, Bukvića potok i Kravarička reka, u čijoj se blizini, na jugoistočnoj strani kotline, nalazi manastir Prilipac (crkva rođenja Presvete Bogorodice). Poslednje tačke rute su Majdan i naselje Nikolići, gde se ova ruta sastavlja sa rutom ZS-G1 (Lunovo Selo–Požega–Arilje). Ruta je veoma lagana za vožnju i nije potrebna posebna pripremljenost.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu