Aktivni odmor

AKTIVNI ODMOR - KOSJERIć

Biciklističke staze

  1. Užice–Kosjerić –Divčibare (ZS–A2) 60km

Putanja: Užice (Mali park)–Trešnjica–Lunovo selo–Zorina kafana–Kosjerić

Dužina rute: 60km

Visinska razlika: 697m

Ukupan uspon: 3574m

Ruta kreće iz Malog parka, centra grada Užica, kroz naselje Slanuša, neposredno iznad Jokanovića kuće, etnografskog spomenika kulture iz  19. veka. Staza prolazi preko Rakijske pijace, Nemanjinom ulicom, gde se sa leve strane ulice može videti stara, drvena crkva svetog Marka koja datira iz 17. veka. Preko naselja Carina i uspona uz Sarića osoje, put vodi do sela Trešnjica, u kom se 1941. godine odigrala prva veća bitka između četnika i partizana u građanskom ratu u Jugoslaviji. Preko Lunovog sela stiže se do Karana, gde se nalazi Bela crkva, zadužbina župana Petra (Brajana) iz 14. veka. Staza zatim prolazi preko prevoja Šarampov, krivinama ka Kružnom toku i Olimpijskoj česmi u Kosjeriću, podignute u čast generala Svetomira Đukića, utemeljivača olimpijskog pokreta u Srbiji. Put se nastavlja preko lokaliteta Vaga i Pantići, sve do sela Ražana u podnožju Divčibara. Od Bukova do Vidika, sa trase se pruža neverovatan pogled na seoski krajolik. Preko vidikovca Paljba, stiže se do poslednje tačke rute, turističkog mesta Divčibare na Maljenu. Potrebna je bolja fizička kondicija zbog uspona na Divčibare preko Bukova, dok je u obrnutom smeru dovoljna normalna kondicija.

Nema tehnički zahtevnih deonica a podloga je asfalt.

  1. Kozomor (ZS KOSJ–KD1) 11,3km

Putanja: Ražana–Tavan –Lučića ograde–Divčibare

Dužina rute: 11,3km

Visinska razlika: 550m

Ukupan uspon: 1028m

Početna tačka rute se nalazi u selu Ražana, udaljenom 9 km od Kosjerića, u čijoj se blizini nalazi spomenik generalu Đukiću, utemeljivaču olimpijskog pokreta u Srbiji. Staza dalje vodi preko Aništa, Strelišta i Tavana, lokaliteta na kojima su pronađene masovne grobnice iz Drugog svetskog rata. Uređen je i vidikovac na Kozomoru, 993 m.n.v. Kroz lokalitete Kulina i Lučića ograde, blagim usponom se stiže do vidikovca Paljba i sela Rosići, kraju poznatom po seoskom turizmu. Trasa se nastavlja preko Rudišta i završava u oblasti “Vidik” Divčibare, gde je u planu izgradnja paviljonskog kompleksa po ugledu na švajcarske turističke centre.

Biciklističke rute obeležene su turističkom signalizacijom, na rutama  su postavljene drvene nadstrešnice i klupe za odmor biciklista , pešaka i planinara. Postoji mogućnost iznajmljivanja bicikala.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu