Aktivni odmor

AKTIVNI ODMOR - IVANJICA

Biciklizam

Biciklizam u ivanjičkoj opštini je sve zastupljeniji, a naročito je interesantan zaljubljenicima u spoj odmora i adrenalinskih sportova. Sve više je, u planinskim delovima ivanjičke opštine, zastupljen i popularan planinski biciklizam (mountain biking), spoj biciklizma, planinarenja i avanture. Staze za ovaj vid biciklizma se nalaze na najatraktivnijim delovima planina Golije, Javora i Mučnja. Neke od obeleženih planinarskih pešačkih staza se koriste i za mountain biking.

Imajući u vidu sve više biciklista koji dolaze u ivanjički kraj ili kroz njega prolaze,  obeležene su neke biciklističke rute, opremljene klupama za odmor i vidikovcima, kako bi biciklisti uživali prolazeći kroz ivanjički kraj.

Podesite opremu i pedalama, zajedno sa svojim prijateljima, krenite u avanturu ivanjičkim stazama.

IVANJICA–JAVOR–Sjenica (ZS-J1) 62km

 

Putanja: Klisura -Ivanjica–Kušići–Javor

Dužina rute: 52 km (kroz teritoriju opštine Ivanjica)

Visinska razlika: 870 m

Ukupan uspon: 4077 m (Ivanjica – Javor)

Ukupan spust: 3539 m (Opaljenik – Javor – Sjenica)

 

Staza dolazi iz pravca Arilja i dalje vodi ka Prilikama, naselju udaljenom 9. km od Ivanjice, poznatom po Zemaljskoj satelitskoj stanici, u čijoj blizini se nalazi banja Prilički kiseljak. Od naselja Kušićan i Karanov most, dolazi se do Kamenog mosta, najvećeg jednolučnog mosta na Balkanu sagrađenog bez vezivnih materijala početkom 20. veka. U Ivanjici se nalazi hotel Park, Stara hidrocentrala na Moravici, spomenik generalu Draži Mihajloviću i crkva Sveti car Konstantin i carica Jelena sagrađena 1836. godine i predstavlja najstariji objekat u varošici.

Trasa iz centra Ivanjice  nastavlja Javorskom ulicom, pored kružnog toka u pravcu prema Sjenici. Staza prolazi kroz zaseoke Zarići, Kaluševići, Opaljenik i Županja. Sledeća tačka je planinsko selo Kušići, koje leži na nadmorskoj visini od 1000 m, u podnožju planine Javor. U selu se nalazi obnovljeni hotel Javor i  S.T.D. „Vila Angelina“. Put nastavlja kroz poznate staze zdravlja sa čuvenom ružom vetrova, pogodnom za lečenje plućnih bolesti. Ruta zatim prelazi preko Javora, planine na tromeđi između opština Nova Varoš, Ivanjica i Sjenica. Najviša tačke ove rute je „Ciganska ravan“ na Javoru, s nadmorskom visinom od 1316 m. U blizini se nalazi spomen-obeležje Vasilijina česma, kao i groblje javorskih junaka, na kome je podignut spomenik majoru Mihajlu Iliću, junaku Prvog srpsko-turskog (Javorskog) rata i Kalipoljske bitke iz 1876-1878. godine. Od ove tačke počinje spust ka Sjenici kroz oblast Kladnica , između reka Lješnice i Uvca i pored Sjeničkog jezera.

Zbog velike dužine i znatnog uspona ruta zahteva dobru fizičku pripremljenost. Dobro je biti spreman i za kampovanje u prirodi, negde na pola puta. Podloga je asfalt. Ruta se kreće magistralnim putem. Iako je saobraćaj slab, potreban je dodatan oprez.


GOLIJSKA REKA – JANKOV KAMEN – GOLIJSKA REKA  (Planinska staza) 12,3 km

 

Putanja: Golijska reka – Preko brdo – Jankov kamen – Babića brdo – Golijska reka

Dužina rute: 12,3 km

Visinska razlika: 425 m

Prvi deo staze do Jankovog kamena je pogodan za laganu voznju uz malu kondicionu pripremu, dok je drugi deo staze pogodan za „DOWNHIL“ voznju, odnosno voznju bez ikakave kondicije.

Preporucljiva je za rekreativce, ali i za ostale bicikliste.

Prosecan uspon je 7,1 %, a prosecan nagib pri silazenju je 8,7%

Prolazi kroz jedan od najlepsih krajeva Golije i pored njenog najviseg vrha.

IVANJICA–KUMANICA (Rimski most) 17 km

 Putanja: Ivanjica–Međurečje–Kumanica (Rimski most)

Dužina rute: 17 km

Visinska razlika: 164 m

Pored navedenih staza, svakako treba napomenuti da je veoma popularna staza Ivanjica – Kumanica u dužini od 17 km i koja se smatra laganom biciklističkom stazom  pa je najviše voze rekreativci. Visinska razlika staze je 164 m. Polazi iz Ivanjice sa nadmorske visine od 468 m, a završava se u Kumanici kod Rimskog mosta na nadmorskoj visini od 632 m. Staza se laganom vožnjom biciklom prelazi za manje od 0,30 h.

 

IVANJICA – BUK (Naselje)–MEĐUREČJE  11 km

 

Putanja: Ivanjica – Buk – Međurečje

Dužina rute: 11 km

Visinska razlika: 65 m

 

Staza polazi iz Ivanjice i nakon 4 km asfaltnog puta se u naselju Buk odvaja levo i ide dalje pored kupališta Ploče. Staza dalje ide seoskim neasfaltiranim putem sve pored reke do mesta Međurečje. Prolazi kroz šumovite predele sa malo sunčeve svetlosti i ispred samog Međurečja izlazi na livadu kroz koju se ulazi u naselje (selo) Međurečje. Put je sa minimalnim saobraćajem (skoro da i ne postoji). Staza je na dosta mesta vlažna pa je blato česta pojava na istoj. Na jednom mestu preko staze prelazi potočić što je atraktivno za vožnju planinskih bicikli. Inače cela staza je skoro ravna iako se vozi uzvodno uz reku Moravicu nema velikih uzspona kao ni nizbrdica. Dužina jednog smera je Ivanjica – Buk-Međurečje 11 km. Istom stazom se i može vratiti do Ivanjice ili asfaltnim putem sa druge strane reke u dužini od 9 km

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu