Vesti

Vesti

2. Ћирилична бициклијада

У недељу, 3. септембра, у Бајиној Башти ће се одржати друга по реду Ћирилична бициклијада. Организатор бициклијаде је Туристичка организaција „Тара-Дрина“ Бајина Башта уз подршку манастира Рача, Националног парка Тара и Агенције за безбедност саобраћаја. Окупљање учесника је у 9 сати у Парку ћирилице, а старт бициклијаде је у 9.30.

Вози се на релацији Парк ћирилице – Дом ћирилице – излетиште Ћирилица -манастир Рача – Парк ћирилице. Прва окрепа и кратак одмор предвиђен је на месту будућег комплекса Дома ћирилице у пријатном амбијенту уз реку Рачу.

На излетишту које се налази између манастира Рача и Скита Светог Ђорђа предвиђен је дужи одмор уз освежење. Ту ће представници ТО „Тара-Дрина“ и Националног парка Тара упознати присутне са значајем очувања животне. У повратку је организована посета манастиру Рача, обилазак манастирске ризнице, упознавање са дометима Рачанске књижевне и преписивачке школе, значајем рачанских калуђера преписивача за српски језик и културу и прича о потреби очувања и сталног коришћења ћирилице.

По завршетку 2. Ћириличне бициклијаде учесницима ће у Парку ћирилице бити додељене медаље и поклони.

Циљ Ћириличне бициклијаде је промоција здравог начина живота, рекреативног бициклизма, заштите животне средине, безбедности у саобраћају, неговања и сталног коришћења ћирилице и представљање значаја манастира Рача и домета Рачанске књижевне и преписивачке школе.

У месецу кад почиње школска година Ћириличном бициклијадом се симболично вожњом повезује Парк ћирилице у центру Бајине Баште, место где су већ почели радови на изградњи комплекса Дома ћирилице и простор где је цветала Рачанска књижевна и преписивачка школа и где се у најтежим временима у прошлости чувало наше писмо. Циљ је да се са почетком школске године нагласи значај сталног коришћења ћирилице и подсетити да је у близини Бајине Баште постојала школа чија дела представљају непролазне културне, духовне и уметничке вредности.

Бициклијада је рекреативног типа, дужина стазе је 13 km (у једном правцу 6,5 km), стаза није кондиционо захтевна. Вожња је намењена и деци и одраслима. Деца до четвртог разреда морају да имају пратњу. Организатор је обезбедио полицијску пратњу и медицинску стручну помоћ уз возило за прихватање бицикала који се покваре, као и помоћ редарске службе.

Све додатне информације могу се добити у Туристичком информативном центру Бајина Башта или на телефоне 031/866903 и 066/222120.

DRUŠTVENE MREŽE

Da li nas pratite na mrežama?

Svakodnevno inspirišemo naše pratioce na nove avanture, uzbudljivim novim ponudama. Izaberite vašu omiljenu mrežu i kliknite na ikonu